Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrt Bele kuće
  • 11.06.2019. 17:00

Sećate li se hrasta kitnjaka koji su zajedno posadili Tramp i Makron? Osušio se

Sedam dana nakon što je posađeno, drvo je nestalo sa travnjaka, a nagađalo se kako su ga premestili u karantin zbog moguće zarazne bolesti koju bi moglo preneti u SAD. Ipak, drvo nikada kasnije nije bilo posađeno ispred Bele kuće, a osušilo se u karantinu. 

Foto: WikimediaCommons/Steven L. Herman
  • 315
  • 166
  • 0

Prijateljstvo, da bi potrajalo, treba negovati, kao i biljku. Ili u ovom slučaju drvo. Ko tu koga nije negovao, ne zna se, ali hrast kitnjak koji su zajedno u krugu Bele kuće posadili američki predsednik Donald Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron se - osušilo. 

Podsetimo, ovo je stablo posađeno prošle godine u aprilu, kao simbol francusko - veze, a izraslo je na mestu bitke iz Prvog svetskog rata gde je u junu 1918. godine poginulo oko 2.000 američkih vojnika tokom nemačke ofanzive.

Sedam dana nakon što je posađeno, drvo je nestalo sa travnjaka, a nagađalo se kako su ga premestili u karantin zbog moguće zarazne bolesti koju bi moglo preneti u SAD. Ipak, drvo nikada kasnije nije bilo posađeno ispred Bele kuće, a osušilo se u karantinu. 

Makron, koji je u to vreme bio u državnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, napisao je na twitter -u da će mlado stablo biti "podsetnik ... o vezama koje ih vežu" i "istrajnost prijateljstva" dve nacije. Od malog žira, velike transatlantske veze ukorenile bi se i rasle, bila je tadašnja poruka.

Kako je simbolično napet odnos između Trampa i Makrona, tako je i jadno stablo navodno 'umrlo'. 

Inače, ova dva predsednika jednih od najmoćnijih država sveta imaju duboka neslaganja oko klimatske krize, pogotovo nakon što je Tramp izvukao SAD iz Pariskog sporazuma. Ne slažu se ni oko nuklearnog sporazuma sa Iranom, ulozi Evropske unije i trgovini, navodi The Guardian

U novembru prošle godine, odnosi između dva predsednika dodatno su se pogoršali, a Tramp je na twitter -u izrazio nezadovoljstvo zbog Makronovih komentara o nacionalizmu i potrebe da Evropa razvije sopstvenu obrambenu snagu, nezavisnu od SAD.

Kako god, za mlado stablo hrasta kitnjaka sve ovo bilo je previše. Pa je odustalo od života, što je potvrdio diplomatski izvor agenciji France - Presse. Hoće li i Tramp i Makron odustati od svog odnosa - vreme će pokazati. 


Tagovi

Vrt Bele kuće Hrast kitnjak Osušeno drvo Donald Tramp Emanuel Makron Francusko - američke veze Veza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer