Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spasavanje divljači
  • 04.02.2017. 15:00

Srne puštene u prihvatilište "Ristovača"

Dugogodišnja saradnja JP "Vojvodinašume" sa Zoo vrtom Palić rezultirala je zajedničkom akcijom prihvatanja i udomljavanja srneće divljači u specijalnom prihvatilištu za divljač "Ristovača".

Foto: JP Vojvodinašume
  • 4.843
  • 1.274
  • 0

Jedinke koje se odgajaju u ZOO vrtu "Palić" potpuno su zbrinute, ali im ipak nedostaje životnog prostora. S obzirom na to da su pripitomljene, ne mogu biti puštene u divljinu. Zbog toga su, zahvaljujući javnom preduzeću "Vojvodinašume", naseljena u prihvatilište za divljač.

Kristijan Ovari, biolog u ZOO vrtu "Palić" objasnio je da su srne su u dobroj fizičkoj kondiciji. One su dobile ušne ID markice, što je u skladu sa Pravilnikom o držanju divljih životinja. Mikročipovane su i krv im je uzeta za analizu.

U "Ristovači" dobri uslovi za oporavak divljači

Prvo registrovano prihvatilište za divljač radi u okviru ovog preduzeća od 2014. godine. Razlog za otvaranje su bile povrede divljači, kao i njihovo nezakonito držanje. Direktorka Javnog preduzeća "Vojvodinašume" Marta Takač rekla je da na 21 hektaru prirodne hrastove šume u "Ristovači" ima dovoljno prostora za prihvat i oporavak divljači. Posebno su uređene ispašne livadske površine.

Divljač u prihvatilištu u režimu posebnog nadzora

Takač je zahvalila poljoprivrednicima koji su u vreme žetve pronašli srneću divljač i doneli je u zoološki vrt. Životinje su negovane u palićkom ZOO vrtu Palić i stasale su u zdrave jedinke divljači. Marta Takač je naglasila da ove životinje i dalje moraju biti pod režimom posebnog nadzora u prihvatilištu za divljač "Ristovača", jer su navikle na ljude, pa bi u divljini njihov opstanak bio ugrožen.

Srna u prihvatilištu za divljač "Ristovača"

Na jesen završetak gradnje prvog "Parka za divljač" u Srbiji

Takačeva je najavila da od jeseni ove godine JP "Vojvodinašume" završava izgradnju prvog "Parka divljači" u Srbiji. Taj park nalaziće se u lovno-turističkom centru "Kaćka šuma" nadomak Novog Sada. Tamo će sva divljač iz prihvatilišta u "Ristovači" po oporavku, dobiti trajno prebivalište sa dobrim stanišnim uslovima uz profesionalan stručni i veterinarski nadzor stručnjaka.

Apel poljoprivrednicima da ne hvataju i odnose lanad iz prirode

Pomoćnik direktora za lovstvo i ribarstvo u JP "Vojvodinašume" Branislav Stanko apelovao je na poljoprivrednike da u periodu žetve iz samilosti ne hvataju lanad, da ih ne hrane na cuclu i ne čuvaju u neuslovnom staništu, nego da u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu svoje kombajne i priključne mašine opreme zakonom propisanim "plašilicama za divljač". Životinje uzete iz prirode na ovaj način nikada više neće moći samostalno da žive, kao ni da se vrate u svoje prirodno stanište.

Foto: JP Vojvodinašume


Izvori

Vojvodinašume


Tagovi

Divlje životinje Divljač Srne Udomljavanje ZOO vrt Palić Vojvodinašume Subotica Ristovača Marta Takač Kristijan Ovari


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]