• Distopijska instalacija
  • 10.09.2019. 08:00
  • Klagenfurt, Austrija

Šuma izrasla na stadionu!? To nam je budućnost?

"Za šumu - neprekidna privlačnost prirode", naziv je umetničke instalacije austrijskog umetnika Maks Litmana kojom želi podstaći ljude da razmišljaju o budućnosti.

Foto: Facebook/For Forest
  • 151
  • 31
  • 0

Stadion je poslednje mesto na kom bi očekivali šumu, priznajte. Hoćemo li ikada živeti u svetu u kom će stabla biti takva retkost da ćemo u njima moći uživati na tačno određenim mestima - pitanje je koje nam je svojom umetničkom instalacijom postavio Klaus Litman (Klaus Littman). 

Trista stabala nalazi se na stadionu Wortherse (Wörthersee), u Klagenfurtu, u austrijskoj Koruškoj. Litmanova postavka "Za šumu - neprekidna privlačnost prirode", otvorena je 8. septembra, a inspirisana je više od 40 godina starim distopijskim crtežom austrijsko umetnika i arhitekta Maksa Peitnera (Maxa Peitnera) kojim je hteo prikazati kako će doći vremena u kom će šume postojati samo kao izložbeni objekti.  

Naime, cilj ove instalacije je, kaže Litman, da "ljudima promeni percepciju prirode i da ih natera da razmišljaju o budućnosti". On je na simboličan način hteo pokazati kako bi jednoga dana, ako ne budemo čuvali šume i prirodu, mogla izgledati naša stvarnost. 

Litmanovu šumu čine stabla od kojih neka teže do šest tona, a pomogao mu je krajobrazni arhitekt Enzo Enea, koji je gotovo čitavu površinu igrališta prekrio mešovitom šumom koja je karakteristična za središnju Evropu, navod Guardian.  

Ovaj je projekt najveća austrijska javna umetnička instalacija i može se posetiti i po danu i po noći, od 10 do 22 sata, a ulaz je besplatan

A do 27. oktobra, do kada je otvorena ova izložba, austrijski drugoligaš koji inače igra na stadionu, timove će dočekivati na susednom stadionu "Karawankenblick". Kada se izložba završi, čitava će šuma biti presađena na lokaciju blizu stadionia gde će postati "živa šumska skulptura". 


Tagovi

Distopijska instalacija Šuma Stadion Klaus Litman Maks Peitner


Autorka

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.