Pretraživanje tekstova
Šumsko pile se još zove i žuti hleb, vrbara ili vrbovača, ime je ova gljiva dobila po svetloj žutoj boji i ukusu nalik na piletinu.
Kada se pomene pile, obično je prva asocijacija pernata živina, ali da li ste znali da postoji i "šumsko pile"? Ovo je jedna od najpoznatijih gljiva sa područja Srbije i za mnoge delikates u oblasti gljiva. Stefan Stevanović iz Beograda ovu gljivu svakog proleća i jeseni ubira sa jedne iste vrbe i kako kaže, uvek se iznova obraduje njenom ukusu koji neverovatno podseća upravo na piletinu, prenosi Toppress.
"Šumsko pile raste na staroj vrbi na našem pčelinjaku 'zimovniku' i izuzetno je ukusno. Nije baš da se lako sprema ali je ukus gotovo identičan i mnogo lepši od pilećeg belog mesa. Može da se pravi kao salata, a može da se pravi i pita sa šumskim piletom. Ako se priprema kao glavno jelo, onda se obari i prži uz začine i luk", kaže za ovaj medij Stevanović.
Šumsko pile se još zove i žuti hleb, vrbara ili vrbovača, ime je ova gljiva dobila po svetloj žutoj boji i ukusu nalik na piletinu. Više šešira oblika školjke ove vrste rastu zajedno na kori trulih i mrtvih stabala ili granama listopadnog drveća, praveći ponekad neobične oblike.
Najčešće parazitira na vrbi, jovi, topoli, bukvi, hrastu i bagremu. Meso plodnog tela je debelo, mekano i sočno. Sazrevanjem gubi žutu boju usled gubitka vode postaje tvrdo i krhko. Miris je prijatan i sladunjav. Ukus sveže gljive je blago kiselkast.
Kako se identifikuju gljive, beru i čuvaju: Šta niste znali?
Kako smo ranije pisali, kada berete gljive, najbolje je ubrati onu količnu koja je potrebna za jedan ručak. To su namirnice koje se lako i brzo kvare i stoga ih ne treba brati u džakovima i skladištiti u frižideru danima. Nikako ih ne držati u plastičnim kesama, kanticama i ostalim plastikarijama. Najbolje ih čuvati u korpama i vrećicama od prirodnih materijala.
Tagovi
Šumsko pile Gljiva Stefan Stevanović Priprema gljiva Zimovnik
Autorka
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Počela berba ranih sorti grožđa. Kakvi su prinosi i cene? Čitajte na portalu!
Djordje Ostojic
pre 1 nedelju
Pistovani poljoprivrednici, Cinjenica je da vec nekoliko godina zaredom, imamo extremnu susu, malo padavina. Ali, razumem i pojedince koji daju Više [+] podatke o svojim prinosima koji su za ne poverovati, medjutim moramo shvatiti jedno je stedeti, malo ulagati, cekati da iz neva padne kisa, pevati "oj dodo oj dodole" a drugo je prionuti na pripremu zemljista, dobro nadjubriti i ko moze stajnjakom, pa voditi racuna o plodoredu, pa resiti pitanje navodnjavanja, ne mora biti sve u 10 etku ali ipak strucno i radno. Ko samo ceka i kuka i nikad mu nije dosta ni subvencija, ondaje to ..... Bio sam na mojim parcelama koje rade zakupci, saroliko, jedan ulozio ima kukuruz u Vajskoj visok 2,7 metara svaki klip pun. Ja mu stisnuo ruku i kazem alal vera domacine. Na drugoj parceli doja, dosta slaba probuseni listovi, boja cudna ima mnogo korova, ambrozije , ja pitam ga sta si radio sta sejes unazad 5 godina, kaze soju uvek, e kazem mu pa moras malo struku i naulu slusati i vise ulaganja i rada! U M Idjosu covek posejo stocni jecam OK prinosi bili, u Zablju cekam na skidanje soje u Velikom ritu, bice kaze slabije od prosle godine ali kasna je sorta pa ce imati oko 1,8 t/ha , u B Gradistu kukurica ,solidno u odnosu na opste prinose i u odnosu na uslove i susu imace kaze oko 4,5 t/ha. Eeeeee navodjavanja mora biti ne moze se bez toga eno culi ste za okolinu Cacka gde je reseno pitanje jednog dela sa oko 500 ha, koja je razlika u prinosima!!! Veliki pozz, Djordje