Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medvedi
  • 26.07.2023. 16:30
  • Zlatiborski okrug, Tara

Tara: Nova medvedica Jelisaveta biće praćena tri godine

Nedavno je na hranilištu za ove životinje u okolini Račanske Šljivovice uhvaćena i markirana mlada koja je dobila ime Jelisaveta.

Foto: NP Tara
  • 220
  • 110
  • 1

Posle Aleksandra, Zorana, Miša, Đura, Miloja, Milice, Mirke, Flekice, Ogija, Rače, Ljubinke, Vere i još desetak medveda u Nacionalnom parku "Tara", ogrlicu je dobila još jedna ženka, a ime su joj dali Leposava.

JP "Nacionalni park Tara" u saradnji sa Biološkim fakultetom, Univerziteta u Beogradu, nastavilo je sa akcijom markiranja medveda GPS ogrlicama. Nedavno je na hranilištu za ove životinje u okolini Račanske Šljivovice uhvaćena i markirana mlada koja je dobila ime Jelisaveta (na naslovnoj fotografiji).

Bato, Zlatibor i Milunka - nova tri markirana medveda

"Radi se o relativno mladoj ženki, od 4 do 5 godina starosti. Smatra se da je Jelisaveta bila polno aktivna u sezoni parenja i da će nas sledećeg proleća obradovati sa novim mečićima. A to će, kao i druge tajne iz njenog života, pokazati dalje praćenje njenog kretanja koje će trajati naredne tri godine", rekao je Ranko Milanović iz NP Tara.

Zoran praćen 5 godina, Aleksandar ženskaroš

Do sada je na Tari markirano oko 15 medveda. Prošle godine je skinuta ogrlica sa kamerom sa medveda Aleksandra. Tu ogrlicu je nekako ovaj mužjak ranije skinuo, pa je kamera snimila sedam sati dragocenog materijala. Aleksandar je star oko 15 godina i težak oko 250 kg. Prema dobijenim podacima uglavnom se kretao u NP Tara, kao i dva puta susret sa ženkama. Pretpostavlja se da su to dve različite ženke, jer je prvu manju sreo u maju, a drugu veću ženku je sreo u julu, u vreme reproduktivnog perioda. 

Markiranje Aleksandra

Pored Aleksandra tu je i medved Zoran, kojem je dva puta do sada stavljana ogrlica. On će biti jedinstven jer će biti praćen 5 godina, tako da će dati oko 35.000 podataka šta je snimio od 4 do 9 godine živote. Zoran je prvi put uhvaćen kada je imao 4 godine i 113 kg, a posle dve godine dostigao je 210 kg.

Najstariji obeleženi medved je Miša. On je ogrlicu dobio pre dve godine i smatra se da je star više 15 godina, ali je i dalje krupan.

Čekaju se potomci

Najmlađi medvedi koji su označeni su Milica i Vidoje i oni su imalu po dve godine. A među označenim ženkama je bilo prinove, pa tako je Flekica imala dva mečeta, a Slobodanka i Medena po jedno. 

I sada Leposava će dati nove podatke, a u NP "Tara" nadaju se da će dati potomke.

Medved Zoran u svom prirodnom okruženju

"Sva ova praćenja su deo projekta "Tajni život medveda", koji ima za cilj da korišćenjem najsavremenijih tehnologija doprinese što boljoj zaštiti ove vrste i javnosti predstavi njen značaj i specifičnosti. Takođe, cilj projekta je i podizanje svesti šire zajednice o potrebi očuvanja biološke raznovrsnosti i zaštiti ugroženih vrsta", kaže Milanović.

U Srbiji 120 jedinki

On je podsetio da na Tari živi najbrojnija populacija mrkog medveda, strogo zaštićene vrste, a procenjuje se da ih ima 50 do 60 jedinki, dok u Srbiji boravi oko 120 jedinki.

"Dugogodišnje satelitsko praćenje medveda na Tari, kao i praćenje pomoću foto-zamki, dalo je stručnjacima Tima za monitoring Biološkog fakulteta i NP Tara obilje podataka za njihovu dalju zaštitu i oporavak ove populacije u Srbiji", dodao je Milanović.

U Srbiji je markirano preko 20 medveda - na Tari, Zlatiboru i Jadovniku. 


Tagovi

Nacionalni park Tara Markiranja medveda GPS ogrlicama Medvedica Jelisaveta Ranko Milanović iz NP Tara Medved Aleksandar Medved Zoran Medved Miša Tajni život medveda


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ivana i danas pravi starinsku parenu tortu.