Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Društvo za zaštitu ptica
  • 11.01.2016. 14:00

Traži se mreža prihvatilišta za divljie životinje

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zatražilo je danas od Ministarstva poljoprivede i zaštite životne sredine da što pre oformi mrežu stručno opremljenih prihvatilišta za zbrinjavanje i lečenje zaštićenih divljih životinja širom Srbije.

  • 101
  • 3
  • 0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zatražilo je danas od Ministarstva poljoprivede i zaštite životne sredine da što pre oformi mrežu stručno opremljenih prihvatilišta za zbrinjavanje i lečenje zaštićenih divljih životinja širom Srbije, da se ne bi desilo da bolesne ptice moraju da putuju stotinama kilometara da bi im se obezbedila stručna pomoć.

Kako se navodi u saopštenju Društva, u okolini Apatina veoma je rasprostranjeno trovanje divljih ptica i tokom protekle dve godine na tim terenima uginulo je 11 orlova belorepana, a velika većina njih od posledica trovanja pesticidima. Dodaje se da ima stidljivih naznaka da se koordinacija državnih organa u tom pogledu poboljšava, ali da ornitolozi tvrde da je ona ipak daleko od dovoljne da bi se trovanja zaštićenih divljih životinja sprečila.

U saopštenju se podseća da je zahvaljujući brzoj reakciji aktivista Društva i zaposlenih u Vojvodinašumama jedan orao belorepan koji nije mogao da leti i da se pomera, a za kog se pretpostavlja da je otrovan, spasen, jer je ptica na vreme preneta u prihvatilište za divlje životinje koje funkcioniše u Zoo vrtu Palić gde se oporavila i sad čeka da bude puštena u prirodu.

"Crna serija stradanja strogo zaštićenih ptica na apatinskim terenima je nastavljena, jer su 27. decembra prošle i 5. januara 2016. pronađena još dva mišara sa identičnim simptomina. Oba su na isti način kao i belorepan prebačena u palićko prihvatilište na lečenje, a rezultati lečenja još nisu poznati", dodaje se.

Foto:pixabay.com


Izvori

beta.rs


Tagovi

Društvo za zaštitu ptica Divlje životinje Zaštićene ptice Trovanje ptica Prihvatilišta Apatin Vojvodinašume Orao belorepan Zoo Palić

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!