Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Društvo za zaštitu ptica
  • 11.01.2016. 14:00

Traži se mreža prihvatilišta za divljie životinje

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zatražilo je danas od Ministarstva poljoprivede i zaštite životne sredine da što pre oformi mrežu stručno opremljenih prihvatilišta za zbrinjavanje i lečenje zaštićenih divljih životinja širom Srbije.

  • 101
  • 3
  • 0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije zatražilo je danas od Ministarstva poljoprivede i zaštite životne sredine da što pre oformi mrežu stručno opremljenih prihvatilišta za zbrinjavanje i lečenje zaštićenih divljih životinja širom Srbije, da se ne bi desilo da bolesne ptice moraju da putuju stotinama kilometara da bi im se obezbedila stručna pomoć.

Kako se navodi u saopštenju Društva, u okolini Apatina veoma je rasprostranjeno trovanje divljih ptica i tokom protekle dve godine na tim terenima uginulo je 11 orlova belorepana, a velika većina njih od posledica trovanja pesticidima. Dodaje se da ima stidljivih naznaka da se koordinacija državnih organa u tom pogledu poboljšava, ali da ornitolozi tvrde da je ona ipak daleko od dovoljne da bi se trovanja zaštićenih divljih životinja sprečila.

U saopštenju se podseća da je zahvaljujući brzoj reakciji aktivista Društva i zaposlenih u Vojvodinašumama jedan orao belorepan koji nije mogao da leti i da se pomera, a za kog se pretpostavlja da je otrovan, spasen, jer je ptica na vreme preneta u prihvatilište za divlje životinje koje funkcioniše u Zoo vrtu Palić gde se oporavila i sad čeka da bude puštena u prirodu.

"Crna serija stradanja strogo zaštićenih ptica na apatinskim terenima je nastavljena, jer su 27. decembra prošle i 5. januara 2016. pronađena još dva mišara sa identičnim simptomina. Oba su na isti način kao i belorepan prebačena u palićko prihvatilište na lečenje, a rezultati lečenja još nisu poznati", dodaje se.

Foto:pixabay.com


Izvori

beta.rs


Tagovi

Društvo za zaštitu ptica Divlje životinje Zaštićene ptice Trovanje ptica Prihvatilišta Apatin Vojvodinašume Orao belorepan Zoo Palić