Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice zimovalice
  • 16.02.2016. 09:00

U Srbiji zimuje oko 200.000 ptica vodenih staništa

U Srbiji ove zime borave retke vrste ptica, među kojima su mali labud i crni orao.

  • 932
  • 4
  • 0

U Srbiji ove zime prema podacima Društva za zaštitu i proučavanje ptica borave retke vrste ptica, među kojima su mali labud i crni orao, izjavio je predstavnik Lige za ornitološku akciju Zoran Karić.

On je istakao da je popis koji je sprovelo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica od 10. do 31. januara ove godine na 500 lokaliteta, pokazao da tokom ove zime u Srbiji boravi oko 200.000 ptica vodenih staništa. Prema njegovim rečima, popis je pokazao da su u Srbiji boravile mnoge retke vrste, među kojima baršunasti turpan, srednji ronac, patka ledenjarka, morska crnka i gak.

Bogat diverzidte ptica u Srbiji

Karić je kazao da je tokom popisa u Srbiji pronađeno i jato malih labudova. "Često vidimo labuda grbca, ali malog labuda retko vidimo, a ove godine smo pronašli jedno jato u Srbiji", rekao je Karić i dodao da je lepa vest to što je ove zime u Srbiji viđen i crni orao, što znači da je diverzitet ptica u Srbiji veoma bogat. Beograđani su ove zime na ušću reke Save u Dunav imali prilike da vide ptice koje se gnezde na severu Evrope i Aziji. To su riđoglave patke, ćubaste patke, krdže, razni ronci koji su kod nas retke vrste.

Karić je dodao i da ptice "zimovalice" u Srbiju doleću zbog nedostatka hrane u krajevima iz kojih dolaze. Iako ljudi obično misle da su ptice došle u Srbiju zbog niskih temperatura, ali pravi uzrok njihovog dolaska je nedostatak hrane. Prema rečima Karića, razlog bogatog diverziteta u Srbiji su povoljni klimatski uslovi nastali mešanjem "sredozemne klime koja dolazi vardarsko-moravskom dolinom, hladne kontinentalne klime sa Karpata i Sibira, kao i umereno kontinentalne klime koja dolazi iz Evrope".

Trend očuvanja prirode treba da se nastavi

U svetu je prisutan trend očuvanja prirode, jer očuvanje živog sveta nije samo etička i filozofska stvar, već je to interes samog čoveka. "Čovek mora da sačuva biološku raznovrsnost kako bi sebe sačuvao i zato mi moramo da primenimo mere koje se primenjuju u Evropi da bi očuvali diverzitet koji nam je priroda dala", kazao je Karić.

Foto:Youtube


Izvori

beta.rs


Tagovi

Ptice zimovalice Očuvanje životne sredine Retke ptice Nedostatak hrane Ptice videnih staništa Beograd Baršunasti turpan Srednji ronac Patka ledenjarka Morska crnka Gak