Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šakal
  • 10.11.2023. 10:30
  • Zlatiborski okrug, Čajetina

Umanjili članarine lovcima, da bi odstrelili više šakala

Imamo ekspanziju šakala i animirali smo lovce sa povećanim izgradnjama toplih čeka, kažu iz Lovačkog udruženja Čajetina, ali ne samo to.

Foto: Depositphoto/slavikbig
  • 1.319
  • 141
  • 0

I dok je u šumama u Kosjeriću primećena ekspanzija medveda, u zlatibroskim šumama sve je više šakala. Ovi opasni predatori su potencijalna pretnja meštanima i njihovom stočnom fondu, stoga je od velikog značaja njihovo izlovljavanje.

"Imamo ekspanziju šakala i animirali smo lovce sa povećanim izgradnjama toplih čeka kako bi pokušali da ih što više odstrelimo jer oni nemaju limit za odstrel. Zakonske regulative ne dozvoljajvaju da nagradimo lovce koji odstreljuju predatore, pa smo pronašli način da ih animiramo kroz umanjenje članarine", kaže za RINU upravnik LU Zlatibor Čajetina Goran Radović.

Napadaju domaće životinje: Divlje zveri sve učestalije u selima?

Šakali su većinom mesožderi, ali ima ih i kao biljojeda. Hrane se raznim strvinama, ali takođe love zečeve, glodare, ptice, insekte, ribe, a hrane se i voćem i povrćem.

Lov na predatore, lisice i šakale traje tokom cele godine, navodi se na kalendaru Srbijašume, ali je lov na gore pomenutog sisara zabranjen.

"Da su svesni zakona medvedi bi ostali u brdima Zlatibora, jer lovci LO Zlatibor iz Čajetine itekako brinu o prirodi i ne dozvoljavaju da hranilišta ikada budu prazna. Zaštićen kao medved u Srbiji upravo važi samo u Srbiji, a čim ova divlja životinja kroči na teritoriju Bosne i Hercegovine, legalno može biti ulovljena."


Tagovi

Šakal Lov Lovci Članarine Tople čeke Goran Radović Kalendar lova Medved u Srbiji


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...