Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićene vrste
  • 01.09.2020. 12:00

Upucan suri orao na Uvcu!

U subotu (29.8) radnik na obezbeđenju hidroelektrane "Uvac" primetio je povređenog mladog surog orla. Narednog dana pticu je pregledao doktor veteterinarske medicine Bogdan Šojić koji je konstatovao da je upucana iz vatrenog oružja.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
  • 133
  • 670
  • 0

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je preko svog tviter naloga da je na Uvcu ubijen suri orao i da je nadležnom javnom tužilaštvu podneta prijava za ubijanje strogo zaštićene vrste.

U subotu (29.8) radnik na obezbeđenju hidroelektrane "Uvac" primetio je povređenog mladog surog orla i obavestio čuvarsku službu SRP "Uvac".

Podneta prijava protiv NN lica

Narednog dana pticu je pregledao doktor veteterinarske medicine Bogdan Šojić koji je konstatovao da je upucana iz vatrenog oružja. Povrede su bile stare nekoliko dana i bile su inficirane. Međutim, iako je povređenoj ptici ukazana prva pomoć, uginula je tokom transporta do Beo zoo vrta gde je trebalo da bude smeštena na lečenju i oporavku.

"Nadležnom javnom tužilaštvu podneta je prijava za ubijanje strogo zaštićene vrste, za sada protiv NN lica. Dajemo punu podršku istražnim organima na pronalaženju počinioca ovog gnusnog čina", ističu iz Društva na svom tviter profilu.

Dolina Pčinje: Predeo zaštićenih vrsta i organske hrane

Suri ili zlatni orao je jedna od najvećih ptica grabljivica. Hrani se glodarima, ali i kunama, lisicama i kornjačama, često i strvinama u nedostatku druge hrane. Ova ptica pripada grupi ugroženih životinjskih vrsta. Nalazi se na Crvenoj listi faune Sveta, Evrope i Srbije, a njihova brojnost populacije u našoj zemlji svela se na ispod 40-50 parova. Kako smo ranije pisali, dolina Pčinje je, na primer, predeo izuzetnih odlika, zaštićenih vrsta i organske hrane. Najkarakterističnije vrste ptica na ovom području su crvenoglavi svračak, buljina, modrovrana, vodomar, pa i suri orao.


Tagovi

Suri orao Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Zaštićene vrste Uvac


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...