Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o nacionalnim parkovima
  • 05.07.2015. 13:30

Uskoro u proceduri predlog proširenja NP Tara

U prvoj fazi projekta “Sušenje šuma u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjimaˮ koji je realizovan na oglednoj površini od 6.000 ha na području Nacionalnog parka Tara, spašeno je 330.000 stabala.

  • 115
  • 4
  • 0

"Nacrt Zakona o nacionalnim parkovima, kojim je planirano proširenje Nacionalnog parka Tara na područje Zaovina, kao i Izmene i dopune Zakona o zaštiti prirode, naći će se u skupštinskoj proceduri u septembru", najavila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković prilikom posete, Nacionalnom parku Tara, gde se sasttala sa upravljačima ovog zaštićenog dobra i razgovarala o aktuelnim pitanjima u oblasti zaštite prirode.

Spašeno 330.000 stabala

Tom je prilikom istaknuto kako je ministarstvo u toku 2014. godine sufinansiralo prvu fazu projekta "Sušenje šuma u nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim područjima" koja je realizovana na oglednoj površini od 6.000 ha na području Nacionalnog parka Tara. Cilj projekta je pronalaženje uzroka sušenja šuma, ali i rešenja koje bi sprečilo dalje širenje ove pojave. Kao rezultat prve faze projekta, spašeno je 330.000 stabala ili približno 30.000 m3 drvne mase.

U Srbiji je 6,3 % površina pod zaštićenim područjima

"Zaštićena područja u Srbiji obuhvataju 6,3 % površine, a prioritet našeg Minstarstva u oblasti zaštite prirode je povećanje ove teritorije na 12 posto. Područja od nacionalnog interesa koja su u direktnoj nadležnosti Ministarstva ima 68, od toga 5 nacionalnih parkova, 4 parka prirode, 7 predela izuzetnih odlika, 19 spomenika prirode i 33 stroga, opšta i specijalna rezervata prirode", rekla je ministarka.

Područje planine Tara prvi put proglašeno za Nacionalni park 1981. godine Zakonom o Nacionalnom parku Tara i obuhvata površinu od 19.175,00 ha na teritoriji opštine Bajina Bašta, a upravljanje Nacionalnim parkom povereno je Javnom preduzeću Nacionalni park Tara, Bajina Bašta, koje konstantno unapređuje i promoviše ovo značajno područje.

Čuvarima zaštićenog područja status službenog lica

"U toku 2014. godine donet je Pravilnik o stručnom ispitu za čuvara zaštićenog područja i Pravilnik o službenoj odeći čuvara zaštićenog područja, kojim je propisan jedinstven izgled službene odeće za čuvare svih zaštićenih područja, čime će se postići njihova prepoznatljivost ali i promocija, jer su čuvari lica koja direktno predstavljaju zaštićeno područje i upravljača na terenu, daju potrebne informacije o vrednostima područja ali i o dozvoljenom ponašanju posetilaca", rekla je Bogosavljević Bošković i najavila da je u planu izmena zakona o zaštiti prirode, kojom će čuvari zaštićenog područja dobiti status službenog lica, iz razloga što su postojeća ovlašćenja čuvara često nesprovodiva na terenu.

Ministarka je sa saradnicima obišla i rezervat prirode Crveni potok, uređenu stazu za osobe za invaliditetom "Sovina učionica", vidikovac Banjska stena i nalazište Pančićeve omorike - brana Zaovine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Nacionalni prak Tara Snežana Bogosavljević Bošković Zaštićena područja Nacionalni park Tara Sušenje šuma Zakon o nacionalnim parkovima Zakon o zaštiti prirode Parkovi prirode Specijalni rezervati prirode Bajina Bašta Čuvari zaštićenog područja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u