• Fazani
  • 04.11.2017. 18:30

Uzgajalište fazana u Prigrevici

Fazaneriju u Prigrevici posećuju lovci i drugi ljubitelji ovih rajskih ptica.

Foto: Victor
  • 294
  • 29
  • 0

Ukupno 550 fazana nalazi se u fazaneriji u mestu Prigrevica, kod Apatina. Ovo uzgajalište u nadležnosti je lovačkog društva "Orao", koje postoji od 1948. godine.

Na oko 1.000 hektra ova divljač se uzgaja radi puštanja u prirodno stanište, a neke jedinke su namenjene za lov.

"Ženke ostavljamo za matično jato, a ugovaramo i lovni turizam. Cena jednog fazana kreće se do 1.200 dinara", kaže Ilija Drljača, predsednik Društva.

Dobra nega ptica

Fazani se od jednodnevnog pileta neguju u prostorijama sa podnim grejanjem. Tu stiču imunitet, tokom najvažnijih mesec i po dana odgoja.

"Za prvih dvadesetak dana fazani pojedu oko tonu kvalitetne hrane. Zaštitili smo ih od lisica i šakala. Redovno se vakcinišu, uzgajalište se dezinfikuje, jer nam je u cilju da uzgajamo zdravu i dobru pticu", napominje upravnik odgajališta Nenad Tadić.

Osim lovaca, dolaze i građani

Fazanerija je urađena po evropskim standardima i iz nje je do sada u prirodno stanište pušteno više od 2.000 jedinki. Konstrukcija je metalna, a volijere su visoke oko četiri metra i prekrivene su metalnom mrežom, pa fazani mogu da lete. Osim lovaca, ovo mesto posećuju i svi ljubitelji prirode i oni koji vole ove rajske ptice.

Foto: Victor32 / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Nenad Tadić Ilija Drljača Prigrevica Fazanerija Fazan Lov na fazane


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.