Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana lova
  • 11.03.2016. 12:00

Veća zaštita divljači zbog vremenskih neprilika

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine poručuju da korisnici lovišta na teritoriji na kojoj je proglašena vanredna situacija moraju privremeno obustaviti lov lovostajem zaštićenih vrsta divljači.

  • 186
  • 7
  • 0

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine poručuju da korisnici lovišta na teritoriji na kojoj je proglašena vanredna situacija moraju privremeno obustaviti lov lovostajem zaštićenih vrsta divljači, i dužni su da angažuju sve raspoložive ljudske i materijalne kapacitete u akcijama spasavanja i zaštite divljači od poplava.

Stalni kontakt sa kriznim štabovima

Neophodno je da korisnici lovišta budu u stalnom kontaktu sa nadležnim kriznim štabovima i nadležnim lovnim inspektorom, radi organizovanja i preduzimanja zajedničkih mera na spasavanju i zaštiti divljači na poplavama zahvaćenim, odnosno ugroženim područjima.

U instrukciji Uprave za šume navodi se da u periodu trajanja vanredne situacije, korisnik lovišta treba da preduzme sve neophodne mere kontrole opšteg stanja divljači i lovišta, obezbeđivanje mira u lovištu, redovno obezbeđivanje dovoljne količine kvalitetne dodatne hrane (prihrane) za divljač u lovištu, kao i mere za obezbeđivanje pomoći i zaštite svim vrstama divljih životinja u lovištu, a naročito zdravstveno ili životno ugroženim jedinkama.

Korisnik lovišta mora da obrazuje komisiju za ustanovljavanje i procenu štete u lovištu, koja će, u roku od 30 dana od dana prestanka važenja vanredne situacije, dostaviti nadležnom lovnom inspektoru. Korisnik lovišta u Hroniku lovišta upisuje sve podatke o preduzetim merama za: zaštitu divljači, utvrđivanje postojanja i visine šteta na divljači, kao i ostale podatke od značaja za zaštitu divljači i lovišta. U Upravi za šume podsećaju da Zakon o divljači i lovstvu propisuje zabranu lova lovostajem zaštićenu divljač ako je ugrožena požarom, poplavom, snežnim nanosima, poledicom i drugim elementarnim nepogodama, kao i u skladu sa odlukom o proglašenju vanredne situacije na delu teritorije Republike Srbije zbog opasnosti od poplava.

Privremena zabrana lova prestaje da važi sa danom donošenja odluke o prestanku vanredne situacije.

Foto:pixabay.com


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Lov Divljač Šuma Spasavanje divljači Lovišta Vanredna situacija Uprava za šume Privremena zabrana lova

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao