• Pošumljavanje
  • 09.09.2019. 15:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

Više od 13.000 novih stabala u širem centru Užica

Za pošumljavanje parcela u širem centru Užica 13.050 jednogodišnjih stabala javora biće zasađeno na 5,22 ha kolika je ukupna površina pet parcela obuhvaćenih ovim projektom.

Foto: Grad Užice
  • 77
  • 25
  • 0

Grad Užice je dobio sredstva od Ministarstva za zaštitu životne sredine za pošumljavanje parcela u širem centru grada. Zamenik gradonačelnika Užica Ivan Stanisavljević je ovim povodom istakao da će 13.050 jednogodišnjih stabala javora biti zasađeno na 5,22 ha kolika je ukupna površina pet parcela obuhvaćenih ovim projektom.

"Vrednost projekta je 1.788.000 dinara od kojih je 1.234.000 učešće Ministarstva, a 534.000 je učešće Grada Užica, tačnije 31 % vrednosti projekta. Tri parcele koje će biti pošumljene su u Velikom parku dok su preostale dve na Belom groblju," naveo je Stanisavljević i dodao da će u Velikom parku biti pošumljene parcele na kojima su se osušili četinari 2012. godine.

Kao razlog za izbor upravo javora za pošumljavanje, Stanisavljević navodi da je ta vrsta drveta dosta otpornija za uslove gradske sredine, pa je zbog uspešnosti pošumljavanja pao izbor na tu vrstu.

U Srbiji pod šumom 30 odsto, a u Vojvodini svega šest procenata

Naredne godine dodatnih deset hektara 

Po njegovim rečima sadnice koje će biti zasađene su kontejnerske, odnosno sadnice sa zaštićenim korenovim sistemom jer je uspešnost prijema ovakvih sadnica daleko veća.

"Ovo pošumljavanje je od velikog značaja za naš grad i od njega ćemo imati više benefita, od zaštite zemljišta od erozija, prečišćavanje vazduha koje je naročito značajno u zimskom periodu, pa do drugih opšte korisnih funkcija šume koje naši sugrađani dobijaju boravkom u prirodi," ističe Stanisavljević.

Sve sadnice će, kako navodi Stanisavljević, biće dobavljene iz Semenskog centra JP Srbijašume u Požegi, jer su uslovi u kojima su te sadnice odgajane vrlo slični onim kod nas gde će biti zasađene, što doprinosi uspešnosti pošumljavanja. Pošumljavanje će biti realizovano krajem oktobra, početkom novembra, kada stane vegetacija i kada to vremenski uslovi dozvole.

"Svedoci smo sve većem sušenju i uništavanju šuma, što direktnim što indirektnim uticajem čoveka, tako da svako podignuto stablo je naše ulaganje u zaštitu životne sredine, u proizvodnju kiseonika i u budućnost naših najmlađih," rekao je Stanisavljević.

On je najavio da će Grad i naredne godine konkurisati kod istog ministarstva za pošumljavanje novih deset hektara, kako u gradskim tako i u prigradskim sredninama.


Izvori

Grad Užice


Tagovi

Pošumljavanje Šumski rasadnik Grad Užice Ministarstvo poljoprivrede Ivan Stanisavljević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Bezbrizno po Suvoboru pasu ovcice.