Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divljač
  • 24.05.2017. 14:30

Žabare: Najezda divljih svinja

Stanovnici podno Beljanice kažu da divljih svnija nikada nije bilo više, a poljoprivrednici imaju poseban problem - nepozvani gosti im "pokupe" sve posađeno i posejano.

Foto: Janne Hallberg / Flickr
  • 2.021
  • 125
  • 0

Umesto na planini Beljanica, gde im je stanište, divlje svinje su odlučile da se spuste na teritoriju između dve opštine - Petrovca na Mlavi i Žabara.

Stanovnici kažu da ih nikada nije bilo više, a poljoprivrednici imaju poseban problem - nepozvani gosti im "pokupe" sve posađeno i posejano.

Ni lovci nemaju rešenje

Oštećeni domaćini su se obratili lovcima, ali bez uspeha. Kako je za Novosti rekao Dragan Stanković, predsednik Lovačke sekcije u Čerterežu, prema pravilima, lovci ne mogu da dobiju dozvolu samo za odstrel divljih svinja:

"Kada uplatimo 13.000 dinara za srndaća i na terenu odstrelimo divlju svinju, moramo da doplatimo 70 dinara po kilogramu ove divljači".

Njihove kolege iz Žabara još nisu odlučili kada će biti organizovana hajka na divlje svinje, a ukoliko se to i dogodi, moći će da odstrele 20 jedinki.

Nema naknade štete

Poljoprivrednici nemaju pravo da traže odštetu, jer im je rečeno da je njihova obaveza da zaštite zasade. Mnogi su pokušavali da ograde svoju zemlju, kao i da puštaju glasnu muziku, ali to se pokazalo kao neuspešno rešenje.

Foto: Janne Hallberg / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Divlje svinje Žabare Čerterež Dragan Stanković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.