Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 30.07.2018. 08:00

Zasavica: Sezona lova na tartufe do kraja jeseni

U rezervatu "Zasavica", staništu mnogih prirodnih retkosti, pod zaštitom države, na više od 1.800ha caruju četiri vrste crnog i jedna vrsta belog tarturfa, jedinstvenog prirodnog blaga koje se veštački teško može uzgajati. Te gljive rastu u simbiozi sa topolom, hrastom i jasenom, a da ih lovci pronađu u zemlji, pomaže im lagoto romanjolo keruša Maza, ljubimica rezervata.

Foto: Flickr / David Blaine
  • 605
  • 35
  • 0

Vreme sa dosta padavina,poput ovogodišnjeg, kao i visok nivo podzemnih voda, idealni su za rast pečuraka. Kako prenosi RTS, u Rezervatu prirode "Zasavica" raste više od 300 vrsta gljiva, a od nedavno i 2 vrste tartufa, skupocenih pečuraka intresantnih istraživačima, ali i krijumčarima. Sezona potrage za takozvanom zlatnom gljivom, je već počela i trajaće do kraja jeseni.

Za obuku pasa tragača potrebno mnogo vremena i rada 

U rezervatu "Zasavica", staništu mnogih prirodnih retkosti, pod zaštitom države, na više od 1.800ha caruju četiri vrste crnog i jedna vrsta belog tarturfa, jedinstvenog prirodnog blaga koje se veštački teško može uzgajati. Te gljive rastu u simbiozi sa topolom, hrastom i jasenom, a da ih lovci pronađu u zemlji, pomaže im lagoto romanjolo keruša Maza, ljubimica rezervata. Kako objašnjava šef čuvarske službe u "Zasavici" - Zoran Nedić, za pronalazak tartufa psima je potrebna posebna obuka i mnogo rada. Iako, kuče ima osobine tragača tartufa, mora mu se pomoći, da taj talenat razvije, odnosno mora se raditi sa njim. Pas na osnovu mirisa pokaže gde je tartuf, zakopa, a lovci dalje odrade posao, to jest, pomažu mu da gljivu iskopaju, ako se nalazi duboko pod zemljom.

Cena belog tartufa oko 1.500 evra po kilogramu

Pretpostavlja se da jedinstvene vrste tartufa u Zasavici rastu hiljadama godina, ali je lov na njih počeo nedavno. Cena kilograma crnog je oko 300 evra, dok je beli tartuf 5 puta skuplji. Upravnik Rezervata prirode "Zasavica" Slobodan Simić ističe da tartufe traže samo u naučne svrhe i zabranjujemo istraživačima da tartufe skupljaju u rezervatu zato što su oni deo prirodnog ambijenta, pa njih treba da skupljaju i jedu životinje koje se njima hrane i da to bude u skladu sa prirodom.

Tartuf loza u rakiji od tamjanike

Tartuf se u ovom rezervatu, osim u naučne svrhe, koristi se kao začin za gulaš, omiljeno jelo u ovdašnjem restoranu. A domaćini, takođe, prave i Tartuf lozu u rakiji od tamjanike, luksuzan proizvod za koji, kao i za sir od magarećeg mleka, vlada veliko interesovanje.  Inače, promet te ekskluzivne pečurke, koja se često krijumčari, strogo se kontroliše na tržištu. U svetskim restoranima zbog cene dostupna je džet-setu, a u "Zasavici" svim posetiocima, kojih godišnje ima oko 40.000.


Izvori

RTS


Tagovi

Tartuf Gljiva Zasavica Psi Lagoto romanjolo Slobodan Simić Zoran Nedić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Božanski cvetovi žutog narcisa.