• Crna Gora

Zeletin: Stabla stara pet vekova

Prokletije kriju munike, koje pamte vekove unazad. Međutim, pojedinci krče i ove šume.

Foto: Mecklreiter / Flickr
  • 261
  • 21
  • 0

Prokletije u Crnoj Gori kriju još jednu prašumu - na planini Zeletin. Naime, ovde se nalaze stabla munike, stara 500 godina! To bi bila još jedna prašuma, uz Biogradsku, u kojoj je starost stabala od 300 do 400 godina.

"Ozbiljnija istraživanja nikada nisu sprovedena i u tome je najveći problem, jer znamo da se radi o evropskim retkostima, koja bi privukla pažnju nauke i javnosti i mnogo bi značila za naselja u okolini i celu Crnu Goru", prenosi RTS reči biologa Bojan Zekovića.

Zeletin se nalazi na potezu od Andrijevice do Gusinja i sela Kuti.

Lokalno stanovništvo, koje je odraslo uz ova čuda prirode, pomaže stručnjacima u pronalaženju ovih "rajskih mesta".

Krčenje zaštićenih šuma

Veliki problem u očuvanju ovih retkih vrsta predstavljaju koncesionari, koji krče šume. Seku se stabla i na Orjenu, Komovima, Bjelasici, Visitoru, Ljubišnji i u Hajli-šumama, a one su međunarodno zaštićene Bernskom konvencijom kao Emerald staništa.

"U toku je potpuna pohara crnogorskih šuma, odvija se skrivena od očiju javnosti i pod sumnjivim okolnostima sa ogromnim propustima. Uzimajuću u obzir klimatske promene, ovakav odnos prema šumama predstavlja samoubilački akt jedne države. Svakom ko misli na identitet Crne Gore kao prirodnog bisera, u interesu je da zaustavi ovu lavinu", smatra Zeković.

Foto: Mecklreiter / Flickr


Izvori

RTS


Tagovi

Bojan Zeković Prokletije Crna Gora Zeletin Munika Prašuma


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.