Pretraživanje tekstova
Situacija u Srbiji u oblasti lekovitog i aromatičnog bilja čini se da ne prati svetske trendove. Uzgajanje postaje sve teže, propisi i zahtevi su prestrogi, a razumevanje za situaciju na terenu izostaje, kao i novčana pomoć. ”Imamo dozvole za sakupljanje, ali pored te dozvole moramo da imamo i dozvo...
Za domaćinstvo bez krpelja i bubašvaba
Krpelji i bubašvabe mogu ozbiljno da naruše zdravlje ljudi jer prenose različite bolesti. Evo kako da maksimalno uživate u svom domaćinstvu, bez neprijatnosti i s...
Tradicionalna izložba cveća ”Beogradsko proleće” biće održana od 12. do 21. aprila u parku Manjež, saopšteno je iz Udruženja cvećara i ljubitelja cveća Srbije. Dolazak na izložbu je potvrdilo oko 30 izlagača iz cele Srbije, koji će svoju postavku imati na dobro poznatom mestu u Beogradu gde se okupl...
Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija
Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom ć...
Sofija Knežević
pre 6 meseci
Probaćeš čim bude spremna za konzumiranje 😁. Probaćeš čim bude spremna za konzumiranje 😁.
Proizvođači sa severa Banata u opštinama Čoka, Kanjiža, Novi Kneževac i Senta započeli su setvu mirođije koja, u proseku, na tom području zauzme svake godine oko 300 hektara. Jedan od njih, Mirko Oluški, mirođijom se bavi dugo godina i ima ugovor o prodaji ove aromatične biljke, jer domaće količine...
Maja Celing Celić
pre 6 meseci
Ajme meni, nisam znala da je proizvodnja kopra u Srbiji tako jaka. Inače ga obožavamo. Ajme meni, nisam znala da je proizvodnja kopra u Srbiji tako jaka. Inače ga obožavamo.
Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻
U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelj...
Refleksije 🤩 Zobnatičko jezero i Begečka jama. #VolEmVojvodinu
U galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu otvorena je zanimljiva izložba pod nazivom ”Biljke kao začin – u carstvu mirisa, ukusa i boja". delo dr Uroša Buzurovića, ova izložba predstavlja autentični senzorijum u slavu začinskih biljaka, koji posredstvom mirisa, ukusa i dodira vodi posetioca u s...
Počela je berba šipka na severu Banata, ove jeseni kasnije nego obično jer nije bilo mrazeva koji su pogodni za početak ovog posla. Zbog jednostavnog gajenja i kvaliteta koji se ostvari na srpskim plantažama, mogli bismo biti značajniji izvoznici ploda divlje ruže, posebno sa parcela gde se ne koris...
Na području Južnog Banata najviše proizvođača lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja nalazi se u Bavaništu. Oni se uveliko pripremaju za sledeću sezonu. Priprema se rasad, ugovaraju količine sa otkupljivačima i ispituju kretanja na tržištu kako bi se preusmerila proizvodnja na vrste koje se trenut...
Na obroncima Suve planine, na izlazu iz Sićevačke klisure nalazi se selo Tamnjanica, koji mnogi danas nazivaju srpskom Provansom. Jedna od biljaka koja je ovde pronašla svoje mesto i koja ovom kraju donosi ne samo lepotu i prepoznatljivost, već ozbiljnu poziciju u svetu skupocenih parfema, jeste i l...