Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aloe vera
  • 19.12.2018. 18:15

Aloe vera - "blistajući" primerak iz pustinja na našim prozorima

Kada se govori o aloe veri, mnogima je prva asocijacija - alternativna medicina i njen učinak. Ali ova biljka daje zadovoljstvo i kada se gaji. Njena tajna je u mističnosti i lepoti. Nije česta u baštama i na balkonima i baš zbog toga je izazov pokušati nešto novo.

Foto: Magdalena Nenković
  • 758
  • 12
  • 0

Aloe vera je višegodišnja biljka, koja podseća na kaktus. Obiluje mesnatim listovima otpornim na sušu, a vodu skuplja i čuva u listovima, poput sukulenata. Na svetu postoji oko 400 poznatih vrsta roda Aloe i treba znati da nisu sve vrste lekovite. Ko se upušta u gajenje samo zbog toga, mora dobro da se informiše. Ovog puta pričamo samo o alove veri kao ukrasnoj biljci i njenom uspešnom gajenju.

Pustinjska prilagodljiva vrsta 

Po obliku lista i dimenzijama može biti minijaturna, pa do većih dimenzija. Aloe vera koju mi srećemo u našim krajevima, i koja se gaji u staklenicima ili u kućnim uslovima, ima kratko stablo i mesnate listove na čijim rubovima je trnje. Njeno prirodno stanište su pustinje, gde caruju sunce i suv vazduh, ali prilagodljiva je. Uspešno raste i na obali mora, u planinskim područjima, pa i u saksijama, u staklenicima i na kraju i u našim dvorištima i kućama, gde vlada umerena kontinentalna klima.

Aloe vera dostiže svoju zrelost u četvrtoj godini. Može da raste u visinu od 60 do 90 centimetara. Kod nas saksije sa biljkom treba držati na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani. Veličina biljke i količina aloina u listovima biće proporcionalna količini svetlosti koju ima na raspolaganju. Mlađim biljkama više odgovara zasena, a kada ojačaju više vole sunce.

Zbog čega je treba saditi u plitke posude?

Aloe vera ima veoma plitak koren. Zato je treba saditi u šire i pliće saksije. Na dno posude prvo se stavi sloj kamena, zatim pesak i na kraju zemlju. Pravilo je da otprilike četvrtina saksije mora biti ispunjena drenažnim delom. Ova biljka voli temperaturu od 20 do 25 stepeni tokom dana. Noću joj odgovara od 10 do 15 stepeni. Vodite računa zimi. Njeno lišće je puno vode, čak 95 odsto, pa biljka ne bi smela da bude tamo gde je temperatura niža od 5 stepeni. Zato joj zimi više odgovara predsoblje ili zatvorena terasa, od soba koje se greju.

Aloe vera
Ime je arapskog porekla - "aloeh" i u prevodu znači "blistajući",

Najjednostavnije razmnožavanje - mladicama

Aloe vera ne podnosi previše vlage. Treba je zalivati jednom nedeljno, a zimi jednom mesečno. Kada je biljka naborana i listovi nemaju čvrstinu, to je pouzdan znak da je ne zalivate pravilno. Sav višak vode iz podmetača treba prosuti.

Ova biljka je vrlo jednostavno razmnožava. Mladice koje su poterale iz korena treba samo pažljivo odvojiti i zasaditi. Postoji mali trik - ako je biljka u maloj saksiji, koren će pre ispuniti saksiju. Kada počne da udara u zidove saksije, daće izdanke na površini. Majka - biljka već u drugoj godini daje izdanke koji se presađuju kad dostignu visinu do dva centimetra. Da bi se nova biljka dobro ukorenila, potrebno je svega mesec dana. Može da se razmnožava i reznicama

Nimalo zahtevna, a  blista - zeleno!  

Aloe vere živi u proseku 12 godina. Iskustva u gajenju ove biljke na našem podneblju, čije ime je arapskog porekla - aloeh  i u prevodu znači "blistajući", su skromna, jer ne postoji mnogo odgajivača. Ali i takva su dovoljna, jer ona zaista nije prezahtevna. Jedno o čemu zaista treba voditi računa je da između dva zalivanja zemlja treba da je dobro prosušena. U suprotnom biljka će istruliti. Ako je biljka u hladnijoj prostoriji, tokom zime dovoljno je zalivati je jednom ili dva puta i to vrlo malo. Takvog režima treba se držati sve do proleća.

Isprobajte gajenje aloe vere. Nije komplikovano, zanimljivo je egzotično gledati je kako blista.


Tagovi

Aloe vera Sukulenti Izdanci Gajenje Osunčana mesta


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u