Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovitost ambrozije
  • 20.09.2017. 10:30

Ambrozija može da bude i lekovita

Ambroziju poznajemo kao nepoželjnu biljku, jer je čuvena po svojim lošim osobinama. Retki poznaju i njena lekovita svojstva.

Foto: Rostovdriver / Bigstock
  • 8.069
  • 61
  • 1

Ambrozija lat. Ambrosia artemisifolia je biljka iz porodice Asteraceae. To je jednogodišnja biljka, koja naraste od 1 m do 1,5 m. Poreklo vodi iz Severne Amerike, odakle je i uvezena zaraženim semenom žitarica, još davne 1863. godine.

Poznajemo je kao nepoželjnu biljku, jer je čuvena uglavnom po svojim lošim osobinama. Retki poznaju i njena lekovita svojstva. U grčkoj mitologiji spominje se kao "hrana bogova". Poznata je kao korov u gajenim kulturama, kao veliki kradljivac vlage i hraniva uzgajanim biljkama i zbog toga predstavlja i čini veliki problem poljoprivrednim proizvođačima.

Uzročnica alergija

Takođe, njena dobro znana loša osobina je da je veoma važan i opasan alergen, jedan od najagresivnijih. Ambrozija cveta od polovine jula do oktobra, kad najviše i pričinjava probleme ljudima koji su osetljivi i alergični na polen ove biljke. Biljka se vrlo brzo širi i razmnožava semenom.

Ambrozija je vrlo invazivna biljka (foto: Danijela Plavšić)

Od strane stručnjaka i pojedinih lokalnih vlasti postojale su i mere za obavezno uništenje ove biljke, kako se ona ne bi dalje širila, naročito na parcelama koje se ne koriste. Broj obolelih od ove alergije stalno je u porastu.

Lekovita svojstva ambrozije

Pored loših osobina koje svi dobro poznajemo, retki poznaju i dobru stranu ove biljke i njena lekovita svojstva. Za spoljašnju upotrebu koristi se za razne probleme sa kožom, na primer kod osipa, opekotina, modrica, kod uboda i ugriza insekata, zatim, korištenjem obloga kod reumatskih tegoba, upale zglobova i tako dalje.

Ono što je potrebno je - zgnječiti sveži list i staviti ga na obolelo mesto, a kod reume list usitniti u kašu i staviti na bolno mesto.

Za unutrašnju upotrebu koristi se kod povišene temperature, groznice, plućnih tegoba, crevnih problema. Koren ambrozije pomaže kod poremećaja menustrualnog ciklusa. Svež sok biljke leči razne infekcije stopala.

Ulje ambrozije koristi se za mazanje raznih površinskih rana, a kreme za lečenje hemoroida. I najvažnije, za lečenje alergije, uz lekove bi bilo dobro primeniti i prirodan način lečenja. Imunoterapija predstavlja postepeno uzimanje određenih doza alergena, da bi organizam postao otporniji prema polenu.

Foto: Rostovdriver / Bigstock


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.