Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mobilne aplikacije
  • 04.06.2015. 18:00

Aplikacija za prepoznavanje biljnih vrsta

Jednostavnim klikom, na displeju pametnog telefona, ova aplikacija, pomoću baze fotografija, prepoznaje o kojoj biljnoj vrsti je reč.

  • 9.874
  • 138
  • 0

Ako ste strastveni ljubitelj čudesa koja nam donose nove tehnologije, a ujedno i zaljubljenik u baštovanstvo i hortikulturu ili pak samo želite da saznate nešto više o živom svetu oko sebe, obradovaće Vas vest da je na svetlo dana izašla nova mobilna aplikacija. Reč je o aplikaciji koja će koristiti svim zaljubljenicima u biljni svet, naučnicima i istraživačima, izveštava finedininglovers.com.

Projekat PlantNet, u okviru kojeg je izrađena ta aplikacija, realizovan je u Francuskoj. Njegovi tvorci smatraju da je za razvoj uspešne poljoprivredne proizvodnje i očuvanje biološke raznolikosti ključno poznavanje porekla, geografske rasprostranjenosti i korišćenja biljnih vrsta.

Deljenjem znanja do napretka

Ovaj projekat je namenjen različitim korisnicima, državnim ustanovama, poljoprivrednicima, šumarima i ostalim zainteresovanima, koji imaju potrebu za prepoznavanjem biljnih vrsta koje ih okružuju. Informacije mogu da posluže istraživačima, botaničarima ili farmaceutima koji žele da pristupe informacijama prikupljenim pomoću tog projekta.

Najnoviji projekat IdentiPlante omogućava prepoznavanje određenih biljnih vrsta korišćenjem baze fotografija, za šta je potreban samo pametni telefon. Cela inicijativa ima cilj da podstakne naučne ustanove na deljenje znanja. Povećavanjem broja fotografija u bazi, poboljšava se i tačnost kojom se određuje pojedina biljna vrsta. Vizuelni uzorci biljnih vrsta deluju poput otisaka prstiju.

Informacije na bazi vizuelnih uzoraka

Projekat ide čak do nivoa da je moguće fotografisati i dokumentovati razne biljne organe, poput lista. Nakon što se pomoću pametnog telefona fotografiše na primer list, aplikacija daje mogućnost izbora jedne od kategorija - list, cvet, plod ili kora. Fotografije se potom smeštaju u veliku bazu podataka o biljnim vrstama.

Aplikacija pomoću vizuelnih uzoraka omogućuje identifikaciju biljnih vrsta, jednostavnim klikom na displeju pametnog telefona. Dobijene informacije moguće je vrednovati i tako poboljšati pružene podatke.

Kako aplikacija funkcioniše pogledajte u ovom videu:


Tagovi

PlantNet Mobilne aplikacije IdentiPlante


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]