Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srećni bambus
  • 14.11.2017. 18:15

Bambus - za vazu i vrt

Srećni bambus ulepšaće vaš prostor u domu, a poslužiće vam i za uređenje dvorišta, bašte ili vrta.

Foto: Heidi De Vries / Flickr
  • 3.538
  • 49
  • 0

Srećni bambus (Dracena sanderiana) je popularna sobna biljka, koja je atraktivna izgledom, ali pažnju privlači i svojom simbolikom. Naime, poštovaoci Feng Šuija smatraju da podstiče pozitivnu atmosferu u domu.

Biljka koja nije zahtevna

Bambus uspeva na mestima koja su svetla, ali ga treba zaštititi od direktnog sunca. Optimalna temperatura za gajenje je od 15 do 32 stepena. Treba ga držati u odstajaloj vodi, dubine 1,5 cm do 5 cm, koju je važno promeniti jednom dnevno. Listovi često mogu da požute zbog hlora u vodi, pa ih je potrebno odstraniti, kako bi mogli da izrastu novi.

Moguće ga je posaditi i u zemlju, posebno ilovaču, ali u ovom slučaju treba obratiti pažnju da se ne pretera sa navodnjavanje, koje može da izazove bolest truljenja korena. Pre sadnje, koren potopite u vodu, a zatim ga posadite na dubinu od dva do tri centimetra. Nije potrebno prihranjivanje, a ukoliko ipak želite, to možete da učinite jednom mesečno, đubrivom opšteg tipa. Fungicidi i pesticidi pomoći će vam protiv bolesti bambusa - lisnih vaši i gljivica.

Mlad bambus sporo napreduje, ali posle se brže razvija.

Feng Šui

Bambus se tumači kao pozitivna biljka, koja, osim prijatne kućne atmosfere, može da utiče i na napredak na poslu, kao i na zdravlje i situaciju u ljubavi. Smatra se da u sebi sadrži svih pet elemenata - drvo, zemlju, vodu, vatru i metal, koje vraća u harmoniju. Za ljubav su vam potrebne dve biljke, za sreću tri, za zdravlje pet, za blagostanje sedam, za prosperitet osam i za sreću na svim poljima devet biljaka.

Foto: Heidi De Vries / Flickr


Tagovi

Nega bambusa Sadnja bambusa Bambus u vodi Feng Šui


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.