Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja alternativnog bilja
  • 25.06.2017. 19:00

Čičoka i bamija kao alternativa

Momčilo Čalić iz Plandišta osvojio je proizvodnju, ali i preradu, čičoke i bamije. Brojni prezadovoljni korisnici njegovih preparata, koji se svrstavaju u alternativne, govore u prilog da ovi proizvodi imaju svoje mesto na tržištu.

Foto: Đorđe Simović
  • 4.889
  • 198
  • 0

Sa padom cene osnovnih ratarskih proizvoda, pa i povrća, mnogi poljoprivrednici okreću se proizvodnji alternativnih bijnih kultura. Ako ih i prerade i tako prodaju, mogu da ostvare i značajniju zaradu.

Proizvodnja čičoke iz nužde

Momčilo Čalić iz Plandišta osvojio je proizvodnju, ali i preradu, čičoke i bamije. Sada traži partnera, koji je spreman da uloži kapital, kako bi se proizvodnja omasovila.

"Pre deset godina otac mi je je bio bolestan. Uzgoj čičoke mi je preporučio jedan prijatelj i krenuo sam tim putem. Jedva sam došao do semena. Čak iz Like je došlo. A ja sam počeo da se obrazujem uz pomoć interneta o toj lekovitoj biljci. Ocu je mnogo bolje, pošto je bio dijabetičar, imao je anemiju a hemoglobin mu je bio mali. Primao je plazmu svaka tri meseca, bio je preddijalizni bolesnik. Čičoka je jako dobra za bubrege i čisti ceo organizam. Čovek se preporodio", deli svoje iskustvo Čalić.

Dodaje da se čičoka može proizvesti iz rasada i iz semena. Kako kaže, kada je jednom posadite, više ne brinete o njoj. Momčilo Čalić čičoku suši, od nje pravi brašno, pakuje supstrat od kojeg se pravi čaj, pravi ledene kocke sa 90% inulina.

Bamija

Bamija leči herpes, helikobakter, hemoroide

Bamija je ratko gajena biljka kod nas. Proizvodi se iz semena. Preduslov je da je zemljište na 5 cm zagrejano na 15°C. Nakon dva meseca od setve, ubire se plod bamije. Bamija se bere ručno, a berač mora imati zaštitne rukavice. Čalić kaže da bamija stiže iz Egipta, pa je marketinški iskoristio podatak da se Kleopatra kupala u bamiji i zato od nje pravi gel.

"Pravim gel za sve promene na koži. Pomaže kod crvenila i herpesa. Dobra je za hemoroide. Za dekubitis, kod bolesnika koji stalno leže na leđima. Svako jutro pijem kafu od bamije. Kardiovaskularni bolesnici mogu da je piju bez problema pošto nema kofeina. Nema ni glutena. Kafa leči bronhitis. Bamiju stavljam u turšiju, koja je fenomenalna. Čaj od bamije sa kombinacijom 10 do 15 kapi gela bakteriju helikobakter uništava za 10 dana. Puno mi se ljudi javilo koji su rešili ovaj problem. Potražnja je velika. Zato ću ove godine napraviti više čaja nego predhodnih godina", najavljuje Momčilo.

Čalić kaže da do sada profit nije ostvario. Najviše je proizvoda od čičoke i bamije davao i tako pomagao bolesnicima. Voleo bi da nađe partnera, koji bi bio voljan da investira u povećanje proizvodnje radi sticanja profita.

Foto: Đorđe Simović


Povezana biljna vrsta

Čičoka

Čičoka

Sinonim: - | Engleski naziv: Jerusalem artichoke | Latinski naziv: Helianthus tuberosus L.

Čičoka potiče iz Latinske Amerike, a i pre Kolumba bila je raširena po celoj Americi, gde je domaće stanovništvo koristilo kao zimsku namirnicu. Prema obliku kultivari mogu imati... Više [+]

Bamija

Bamija

Engleski naziv: Gumbo | Latinski naziv: Hibiscus esculentus L.

Bamija je jednogodišnja biljka. Sasvim mladi plodovi koriste se kao povrće na različite načine, a najviše kuvani ili dinstani. Bamija se može konzervirati sušenjem, zamrzavanjem,... Više [+]

Tagovi

Momčilo Čalić Čičoka Bamija Plandište


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)