Njen koren je bogat inulinom, posebno u jesen. Može se koristiti i kao zamena za kafu. Evo kod kojih tegoba pomaže.
Vodopija, cikorija ili konjogriz kod nas se tretira kao korov, a malo ko poznaje njena lekovita svojstva. To je vrlo česta biljka našeg podneblja. Postoje tri vrste, a kod nas je prisutna lekovita ili obična, Cichorium intybus. Rasprostranjena je i raste na različitim površinama u polju, uz puteve, na zapuštenim mestima i zemljištima pa čak i u pukotinama betona i asfalta.
Cveta od jula do septembra, a koren se vadi u jesen, a list i cvet leti. Koren vodopije sadrži od 20 do 40 odsto inulina. Sastav inulina u korenu ove lekovite biljke zavisi od godišnjeg doba, zatim koliko je bilo sunčanih i kišnih dana, kakve su temperature, kakav je sastav zemljišta i drugih faktora.
Inulin je posebno interesantan jer deluje na sniženje šećera u krvi zbog čega se ova biljka najviše i koristi. Koren vodopije najviše inulina sadrži u jesen pa se tad vadi iz zemlje kad gornji deo biljke polako vene. Koren se očisti i iseče na komade i suši u rerni na 30 do 40 stepeni uz poluotvorena vrata.
Takođe, vodopiju možemo brati u punom cvetu, njen nadzemni deo, koji se suši i pravi kao svaki čaj. Upotreba čaja na ovaj način može pomoći regulisanju probave, čišćenju jetre, čišćenju žuči, jača imunitet i deluje opuštajuće. Zbog gorkih materija koje sadrži snažno drenira jetru pa se može koristiti kao sastav drugim detoksima. Čaj se može praviti i od samih cvetova ove biljke koji je odličan napitak kod dečije ostipacije sa blagom temperaturom. Mladi listovi obiluju gvožđem i vitaminom C i pripremaju se kao sveža salata ili spanać.
Danas se najviše koristi za snižavanje šećera u krvi, ali ne zaostaje i njegova ranija upotreba za izbacivanje vode iz tela kod upalnih stanja bešike i mokraćnih kanala. Naučna istraživanju su dokazala da vodopija osim što deluje na izbacivanje tečnosti izuzetno deluje antibakterijski. Snažno podiže imunitet i daje energiju, poboljšava apetit.
Koren ove biljke može se upotrebiti kao zamena za kafu na taj način što se prethodno iseckan i osušen koren dodatno proprži u rerni dok malo ne potamni, nakon hlađenja melje se mlinom i koristi umesto kafe. Ovaj način pripreme se koristio tokom rata ko je poznavao ovu osobinu cikorije.
Cikorija - lagana za uzgoj, a primenljiva od kozmetike do ishrane stoke
Ova naširoko rasprostranjena biljka na našem području je veoma zapostavljena u upotrebi iz razloga nepoznavanja njenih lekovitih osobina. Ubrzo nam dolazi jesen kad je pravo vreme za kopanje korena vodopije koji u tom periodu ima najviše inulina.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka
Julijana Kuzmić
pre 1 godinu
Ima da se kupi i kod nas - u prodavnicama zdrave hrane :)
That_Miodrag
pre 1 godinu
Ta zamena za kafu se nekad zvala Divka, i bila je u redovnoj prodaji, ali je to bilo baš davno, kad sam ja bio dete (dakle u drugoj polovini 1960ih do prve polovine 1970ih). Međutim u Bugarskoj ima i sad da se kupi, u ovim švapskim supermarketima koje imaju tamo, valjda beše Billa, zaboravih? A negde se meša s pravom kafom, to je mislim imalo i 1990ih u Srbiji, s 20 ili 25% cigure.
Julijana Kuzmić
pre 1 godinu
I ja sam pila kafu, sasvim je ukusna, trebalo bi da se procedi pre sipanja. Sa mlekom je baš dobra :)
sanjaVA
pre 1 godinu
Pila sam kafu od cikorije, ok je ukus :-D
Ivana Ćurčić
pre 1 godinu
Hvala na receptima. Odavno sam pobornik korova kao što je cikorija i rado ih vidjam u svojoj maloj gradskoj bašti. No zbog zagadjenja, ne jedem svoje rastinje već rado primim (i platim) od proverenih i dakle od poverenja osoba.