Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baštovanstvo
  • 04.04.2018. 18:30

Cvetni vrt za samo 200 dinara

Malo je ponekad sasvim dovoljno da svoj dom pretvorite u šarenu i mirisnu oazu!

Foto: Pixabay / congerdesign
  • 1.686
  • 67
  • 0

Ukoliko ne spadate u one baštovane koji su još letos sakupili seme cveća za narednu sezonu, nemate razloga za brigu. Biće vam dovoljno svega 200 dinara da se naoružate kesom humusa i sa tri kesice semena cveća, pišu Novosti. Ono što je važnije, jeste da odaberete seme prema položaju vrta, balkona ili terase. Naime, ukoliko je površina koju želite da ulepšate na sunčanoj strani, odaberite: surfinije, petunije, lavandu, prkos. Ukoliko je slučaj drugačiji i preovladava senka, opredelite se za: lepog jovu, begoniju, fuksiju, šarolisnu koprivu.

Šarena bašta sa cvećem različite visine

Ako živite u kući, sigurno imate parče zemlje koje možete da pretvorite u cvetnu baštu. Ona je jednostavna za gajenje cveća, jer je potrebno samo da se prekopa, da se napravi mala brazda, koja će se ravnomerno zasejati. Prvo sejte niske cvetnice, a potom visoke, koje će se najlepše uklopiti ispod prozora, uza zid ili oko drveća. Seme pokrijte tankim slojem humusa i zalijte vodom. 

Prkos
Prkos (Pixabay / Crazygoat)

Mirisna terasa ili balkon iz rasada

Pravilo koje je namenjeno za cveće na terasi, odnosno u prozorskim sanducim na balkonima, jeste da se gaje samo biljke visine do 30 centimetara. Teraa ili balkon zahtevaju više pažnje od bašte, jer morate da obezbedite adekvatan prostor u koji ćete staviti humus, kako biste posejali seme za rasad. To su najčešće kutije od stiropora. Nakon što zemlju redovno prskate vodom, kada biljka proklija i bude visoka 10 centimetara, rasađujete je. Ne morate da bacite staru zemlju, nego je prekopajte, izbacite korenje starog cveća, očistite od larvi, glista i sitnih buba. Pomešajte tu zemlju sa humusom i u nju posaditi rasad. 

Domaća prihrana za cveće

Ukoliko cvetnice ne napreduju lepo i nemaju cvetove, potrebno je da ih prihranite. To ćete uraditi tako što ćete pripremiti vodu za zalivanje i nekoliko dana naizmenično u njoj držati ljuske od jaja i sipati ostatke mleka i ostale organske materije i minerale. Možete da uključite i koprive, jer će nahraniti cvetnice gvožđem.


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Cveće Cvetnice Terasa Bašta Prihrana za cveće Humus


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.