Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje dvorišta
  • 21.11.2017. 18:15

Dekorativne biljke za zimske dane

Da bi dvorište i zimi bilo lepo uređeno, potrebno je odabrati biljne vrste, koje su najpre otporne na hladnoću, a potom i dekorativne. Ukoliko ih nemate ove zime, učinite korak napred. Mislite na sledeće zimske periode koje dolaze i odaberite one koje će ukrašavati dvorišta i kada ih okuju mraz i led.

Foto: Magdalena Nenković
  • 3.283
  • 67
  • 0

U čemu uživati u dvorištu kada sneg zabeli? Na svu sreću priroda je bila blagonaklona i podarila nam biljne vrste koje, ne samo da opstaju na niskim temperaturama, već su veoma dekorativne i stvaraju predivan pogled u bašte kroz prozor iz tople sobe.

Prednost je što uopšte ne morate da brinete o njima kada dvorišta okuju mraz i led. Mnogi imaju zimzelene vrste u baštama, a za one koji to tek planiraju da urade, kako bi početak zime 2018. dočekali spremno i imali "šarenilo" u dvorištu preporučujemo da već sada počnu da se informišu.

Ukrasni kupus - ljubičaste glavice koje proviruju ispod snega

Apsolutno najpopularnija zimska biljka u poslednjih nekoliko godina je ukrasni kupus. Tako joj je popularno ime, iako u stvari više liči na kelj. Ova biljka osvojila je mnoga dvorišta u regionu. Krajem jeseni i početkom zime Brassica oleracea daje najlepše boje. A njegove jarke boje u tonovima od roze do ljubičaste, ili bele do bež, dolaze do izražaja tek kada temperatura padne ispod 10 stepeni. Naravno, otporan je na zimske temperature, ne izmrzava na otvorenom i izuzetno lepo je gledati kako glavice proviruju ispod snega.

Ukrasni kupus ima jarke boje, koje dolaze do izražaja tek kada temperatura padne ispod 10 stepeni

Može se saditi pojedinačno, u posude, žardinjere ili na travnatim površinama u formacijama. Ne formira glavicu kao pravi kupus, listovi su joj kovrdžavi, talasasti ili reckavi. Postoje niske vrste, koje rastu od 15 do 30 centimetara, ali ima i onih koje idu u visinu do jednog metra. Na žalost, novembar nije vreme da je sami uzgajate da biste zimus uživali, ali uvek možete da ih nabavite već formirane na pijaci. Ukoliko biste da ih imate naredne zime, sledećeg maja posejte seme direktno u baštu.

Božikovina - bodljikava lepotica

Ako ste zavideli američkim porodicama u filmovima koje za Božić i Novu godinu uživaju u dekoracijama sa tamno zelenim bodljikavim lišćem i crvenim bobicama, dobra vest je da Ilex aquifolium ili božikovina uspeva i kod nas. Jednu od božikovina fotografisali smo u Kragujevcu.

Kada je prekrije sneg posebno dolaze do izražaja tamni, sjajni listovi i crvene bobice. Nevolja je što sporo raste i ako je sada nemate u dvorištu, moraćete da čekate oko sedam godina da bi dostigla visinu od oko dva metra. Ali, isplati se čekati. Ne traži nikakvu posebnu negu, a ako mislite i na buduće generacije posadite je - i to upravo sada. Kasna jesen ili rano proleće je vreme njene sadnje. Računajte na to da može da naraste do 10 metara visine.

Božikovinu vredi čekati

Santolina puna inja

Ukras u dvorištu zimi su i čuvarkuće. Ako su se tokom lenje sezone lepo razvile i ojačale, biće prava atrakcija kada počne sneg da ih prekriva. Isto važi i za lavandu i za santolinu. Ovo je zimzelena aromatična biljka, koja opstaje na niskim temperaturama. Pravi je vesnik zime, jer podseća na inje i pahuljice.

Santolina je pravi vesnik zime

Ukrasite dvorište, pa skuvajte džem

I još jedna, takođe aromatična, biljka koja može da ukrasi dvorište zimi, jednostavnog imena- zimzelen. Gaultheria procumbens je novija vrsta za kojom vlada sve veća interesovanje. Ima razgranati žbun, otporna je na hladnoću. Cvetovi od jula do avgusta podsećaju na đurđevak, a za vreme jeseni i zime daje prelepe crvene bobice. Veoma su atraktivni i ostaće na biljci preko cele zime, ukoliko ih ptice i sitne životinje ne pronađu, jer su jestive.

Plodovi su, podrazumeva se i za ljudsku upotrebu. Sladunjavi su sa ukusom peperminta, a kad prođu praznici od crvenih bobica možete skuvati džem.

Foto: Magdalena Nenković


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Zimzelene vrste Zimzelen Božikovina Ukrasni kupus Santolina Čuvarkuće Đurđevak Lavanda Sneg Mraz Niske temperature Žardinjera


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.