• Hortikultura
  • 10.05.2017. 18:30

Dvobojne leje - pravi hit sezone

Izgled dvorišta tokom celog leta zavisi od izbora cveća na početku sezone. Ovog leta možete koristiti već proverene kombinacije, ali i u pejzažnoj arhitekturi i hortikulturi ove sezone u modi su dvobojne leje.

Foto: Magdalena Nenković
  • 1.572
  • 78
  • 0

Kakvu kombinaciju cveća odabrati i kako oblikovati leje u dvorištima, večita je dilema. Nedoumice nastaju kako se približava sezona i prvi letnji meseci. Jer posle prolećnog cveća, u dvorišta se sadi ono što će celog leta ulepšavati prostor u kome živimo.

Ovog leta modni trend u hortikulturi i pejzažnom projektovanju su dvobojne leje. Lako ih je napraviti i još lakše održavati.

Spomenak je dobar izbor i pokrivač tla

Ovog proleća stidljivo su počele da se pojavljuju kombinacije dve vrste cveća u istoj leji. Cvetovi, naravno, ne moraju da budu istih veličina, pa čak ni visina biljaka nije presudna. Tako su se našle zajedno, recimo, bele lale i ljubičasti "dan i noć" i stvorile jednu od efektnijih koloritnih čarolija.

Sa pink lalama sadio se plavi spomenak ili nezaboravak (Myosotis sp.), koji je odličan prekrivač tla. Plevljenje od korova u ovom slučaju je svedeno na minimum. A to je san svake domaćice kojoj na selu ne preostaje mnogo vremena za brigu o cveću.

Bele rade takođe su kombinovane sa lalama i u tom prelepom "šarenišu" počeli su da uživaju i veliki gradovi, poput Beograda i Zagreba. Međutim, proleće je na izmaku i za leto se moraju pripremiti nove kombinacije.

Bela i zelena za osećaj lakoće

Najbolje bi bilo da obe odabrane vrste cvetaju u isto vreme. Ako niste sigurni u svoj izbor ili vam se neke vrste, koje bi odgovarale, jednostavno ne dopadaju, najbolje je da jedna vrsta bude takozvani pokrivač tla. On je najčešće i jednobojan.

Cveće u ovim lejama može da bude iste boje ili rasta. Mogu se kombinovati bela i zelena boja. Na primer, bele petunije i zeleni pokrivač tla kurika (Euonymus sp.) koja može biti japanska, širokolisna ili kineska kurika. Bela i zelena boja daju osećaj lakoće i miran i svež izgled.

Oživite zaboravljene božure

Umesto petunija mogu se saditi i dalije ili čak pomalo zaboravljeni božuri, ukoliko ne želite ravnu liniju u leji. Naime, božuri rastu od 30 do 50 centimetara. Rastu sporo, ali daju bujan bokor. Cvetovi su teški, upadljivi, u tamno-crvenoj, beloj i roze boji i u snažnom su kontrastu sa tamnozelenim listovima. U kombinaciji sa pokrivačima tla daju efektan prizor.

Zanimljiv "stanovnik" dvobojnih leja može da bude i malo zimzeleno žbunje ili višegodišnje biljke u kombinaciji sa sezonskim cvećem. Neke od njih cvetaju u različitim periodima, što će omogućiti neprekidan i interesantan izgled.

Sa noćurkom kombinujte šta vam je volja

Jedan od zanimljivijih pokrivača tla u dvobojnim lejama može da bude noćurak. Krupnocvetna Enotera visoka je tek nešto oko 20 centimetara. Ima snažan koren i poleglu stabljiku. Veliki cvetovi su jake žute, crvene ili bele boje. Zanimljivo je da se cvetovi otvaraju po oblačnom vremenu ili uveče, zbog čega s pravom i nosi ime noćurak. Cveta tokom celog leta i veoma je podesna za leje. Naravno, ne zahteva mnogo nege, a u kombinaciji sa još jednom vrstom letnjeg cveća odužuje se neverovatnim prizorima u dvorištima.

Foto: Magdalena Nenković


Tagovi

Cveće Dvobojne leje Lale Dvorišta Pejzažna arhitektura Hortikultura Božur Petunija Pokrivači tla Cvetanje


Autorka

Magdalena Nenković

Magdalena Nenković

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi