Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimzeleni žbun
  • 14.12.2017. 18:30

Erika - kraljica zime

Erika je i medonosna biljka, koja omogućava pčelama da stvore veoma kvalitetan, taman, skoro crn med.

Foto: RitaE / Pixabay
  • 13.696
  • 72
  • 0

Ne morate da čekate proleće da biste uživali u cvetovima raskošnih boja. Erika (Erica) je zimzeleni žbun, koji se javlja u čak 800 varijanti, a neke od njih će vaš vrt ili dom ulepšati i tokom zime.

Od sobnih vrsta najpopularnije su Erica gracilis i Erica hyemalis. U vrtu Erica arborea i Erica carnea.

Sobne vrste erike

Erica gracilis ima cvetove bele, roze i svetloljubičaste boje. Cvetaju u jesen, ali zato tokom zime ukras postaju listovi. Oni menjaju boju iz zelene u braon. Ukoliko nastupi jaka zima, koren je potrebo zašttiti grančicama drveta ili korom. Ukoliko želite, možete je uzgajati i napolju, ali na gredicama. Može da naraste do 30 centimetara.

Erica hyemalis je žbun koji cveta zimi. Cvet može da bude crven, ali i belo-roze boje. Može da naraste do 40 centimetara.

Erika koja se uzgaja u vrtu

Velika crnjuša (Erica arborea) pripada porodici vresova. Listovi su igličasti i meki, a cvetovi su sitni i viseći, kao zvončići, bele boje. Može da naraste i do četiri metra u visinu.

Erica arborea

Crnjuša (Erica carnea) može da bude žbun, visine od 10 cm do 30 cm, ali i malo drvo, koje narasta do 60 cm. Cvetovi su zvonasti, bele, crvene ili roze boje. Može da procveta već u decembru, a posebno početkom proleća. Ukoliko bude snega, cvetovi ne mrznu.

Nega erike

Erika voli mesta koja su u polu senci i temperaturu od pet do 15 stepeni. Odgovaraju joj kisela zemljišta. Možete da dodate i supstrat za rodendrone. Potrebno je da se redovno zaliva, vodom koja je odstajala, i da joj se s vremena na vreme orošavaju listovi. Biljka se orezuje odmah nakon cvetanja, tako što ćete odstraniti uveče grančice.

Erika je i medonosna biljka, koja omogućava pčelama da stvore veoma kvalitetan, taman, skoro crn med.

Razmnožavanje erike

Može da se razmnožava reznicama, koje se uzimaju u julu i acgustu, i deljenjem busena, tokom avgusta i septembra.

Reznice bi trebalo da budu duge tri centimetra. Napravite rupu u zemljištu, stavite reznicu i zaštitie je najlonom. Ona će se za 20 dana ukoreniti i tada sklonite zaštitu.

Vresište zahteva rastresito zemljište. Sadite erike u grupama po pet, na rastojanju od 25 centimetara. Zalijte ih obilno. Možete ih saditi u žardinjere, ali i unutar kamenjara, za još lepšu dekoraciju vrta.

Foto: RitaE / Pixabay


Tagovi

Erica carnea Erica arborea Erica hyemalis Erica gracilis Erika Vres Zimsko cveće Zimzeleni žbun


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]