Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukovice
  • 06.04.2023. 15:00

EU izvezla lukovica cveća u vrednosti od 100,6 miliona evra - ko je glavni na tržištu?

Proizvodnja lukovica je unosan posao vredan milione evra. Izvoz EU je tri puta veći od uvoza.

Foto: Depositphotos/dvoevnore
  • 214
  • 39
  • 0

Evropska unija izvezla je lukovice orhideja, zumbula, narcisa i lala u vrednosti od 100,6 miliona evra, objavio je Evropska kancelarija za statistiku Eurostat. Istovremeno je uvoz iznosi 30,9 miliona evra.

Holandija i dalje drži primat kada je proizvodnja i izvoz lukovica u pitanju. Na nju otpada 81 odsto izvoza, vrednosti 82 miliona evra. Ostali izvoznici su imali udeo ispod 10 odsto. Slede je Litvanija sa sedam odsto (6,7 mil. €), Poljska sa pet odsto (4,8 mil. €), Danska sa dva odsto (2,1 mil. €) i Letonija sa dva odsto (2 mil. €). 

Najveći izvoz je bio na teritoriji Evrope, a glavni partner EU je Švajcarska koja je ostvarila uvoz vrednosti 31,3 miliona evra. Posle nje slede Ujedinjeno Kraljevstvo sa 21,4 mil. €, Norverška 11,5 mil. €, Rusija 9,4 i Ukrajina 5,5 mil. €.

Iznos ostalog sadnog, setvenog materijala ukrasnog bilja, živog bilja ili u cvetu iznosi 20,9 miliona evra. Glavni izvoznik je Holandija sa ostvarenom vrednošću od 10,5 mil. €, što je polovina ukupnog iznosa.


Tagovi

Eurostat Lukovice ukrasnog bilja Narcisi Zumbuli Orhideje Lale


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D