Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sobne biljke
  • 04.04.2020. 10:00

Evo koje sobne biljke deluju opuštajuće na vaš organizam

U ovim momentima je važno da u stanu imamo atmosferu i komfor koji će nam omogućiti da vratimo izgubljenu energiju.

Foto: Julijana El Omari
  • 2.277
  • 88
  • 0

Zbog proglašene pandemije, sve većeg broja obolelih i preminulih od korona virusa, teško je da možemo, ali moramo da se suočimo sa stresnim situacijama. Zato je ovom periodu veoma izazovno da sačuvamo mentalno zdravlje. Nakon svakodnevnih informacija o virusu, ekonomskoj krizi i brzi o zdravlju nas samih i dragih nam ljudi, ne nalazimo vremena za mentalno i fizičko opuštanje.

Prozor u stanu - vaš mini staklenik

U ovim momentima je važno da u stanu imamo atmosferu i komfor koji će nam u ovim danima omogućiti da vratite izgubljenu energiju. Pošto je ograničeno i kretanje, ipak možete nešto da učinite za sebe, a to je da deo, sada nedostajuće, prirode unesete u svoj dom. 

Biljke koje opuštaju izgledom i mirisima

Ipak, vrlo je moguće da mnogi od vas nikada nisu gajili biljke ili ne uspevaju da ih održe u životu čak ni mali vremenski period. Zato je važno napraviti pametan izbor i odabrati biljke koje ne zahtevaju preterano puno pažnje i kojima odgovaraju uslovi koje imate u prostoru u kom živite. Predstavljamo vam nekoliko biljaka koje će sigurno probuditi čula i opustiti napetost svojim izgledom i mirisima, a usput će oplemeniti vaš prostor.

Jasmin

Svi znamo kako ova biljka ima jak i opojan miris, koji ne samo da prija našim čulima, već je i naučno dokazano da poboljšava kvalitet sna. Dobar san značajno utiče na fizičko i psihičko zdravlje, pa ako sebi obezbedite kvalitetan san i vaša funkcionalnost biće bolja, i još ćete uspeti da kanališete emocije.

Koje ukrasne biljke je najbolje imati u domu i u neposrednom okruženju?

Mnogi znaju da ovu biljku koriste i kao glavni sastojak za mnoge parfeme, kao i za aromaterapiju, jer izuzeno utiče na dobro raspoloženje. Iz svega ovog da se zaključiti da je najbolje mesto za držanje ove biljke spavaća soba. Jasmin je biljka penjačica, te treba da obezbedite oslonac. Voli sunce, orošavanje i zalivanje. 

Lavanda

Tera moljce, drži se pod jastukom za dobar san, od nje se prave eterična ulja. Ova mediteranska biljke poznata je ljubičastim cvetićima i srebrnim listovima, a njen opojan miris smanjuje nivo stresa i anksioznosti. Lavanda poboljšava i san, a uz pomoć nje mogu da se smanje i ubrzani otkucaji srca. Često se može videti u dvorištima kuća, ali je sve češće sade i u žardinjerama na terasi.

Isto kao i jasmin, prija joj sunce, s tim da ne mora redovno da se zaliva. Vrlo je jednostavna za održavanje i ako je nabavite, nećete se pokajati. 

Ruzmarin

Evo još jedne biljke sa mediterana koja je aromaterapijska. Pročišćava i bogati kvalitet vazduha u sredini u kojoj se nalazi. Ova biljka vam može pomoći i da bolje pamtite, jer pospešuje funkciju pamćenja. Kao i ostale biljke u stanju je da snizi nivo stresa i anksioznosti. Takođe, možete ga dodavati i jelima, jer se koristi kao začin. Kao i svaka mediteranska biljka, voli sunčana mesta

Aloja

Smatra se jednom od najboljih prečišćivača vazduha, a mnogi je koriste i za lečenje u vidu preparata. Ima sočne i mesnate listove i ima vrlo umirujuće dejstvo na oštećenu kožu od opekotina od sunca, raznih upala i povreda. Ova biljka smanjuje i nivo ugljen-dioksida tokom noći i može da ukloni štetne hemikalije iz vazduha. 

Koje sobne biljke čiste vazduh i koliko ih je dovoljno u prostoriji?

Odlično se pokazala u smanjenju simptoma anksioznosti kod osoba koje je imaju u okruženju. Lako se održava i ne mora da se često zaliva, jer nema veliku potrebu za vlagom. Ona vlagu održava sama kroz listove. Idealna je za ljude koji nemaju vremena, a opet žele da oslobode svoje telo i duh od stresa. 

Hrizantema

Ublažava simptome brige i stresa. Ukoliko je pijete kao čaj, hrizantema ima tu moć da opusti telo. Veoma je lekovita i koristi se čak i za lečenje visokog krvnog pritiska, groznice, bolova u grudima, prehlade, glavobolje, otoka i vrtoglavice. Čaj od hrizanteme je popularan u južnoj Kini, a dokazano je da će pomoći i kod simptoma anksioznosti, kao i pri opuštanju nervnog sistema.

Bršljan

Pozitivno utiče na kvalitet sna, a smanjuje odnosno smiruje alergije, a ima i pozitivno dejstvo na ljude obolele od astme. Veoma su cenjeni preparati na bazi bršljana protiv kašlja, respiratornih upala i naravno celulita. 


Tagovi

Biljke Cveće Sobno cveće Sobne biljke Biljke koje opuštaju Zabrana kretanja


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃