Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaktus
  • 11.02.2018. 19:00

Ferenc Tekenješ - strastveni kolekcionar kaktusa

Ferenc Tekenješ iz Čonoplje u svojoj bogatoj kolekciji ima i  leuhtembergiju, jedinstvena vrstu kaktusa na ovim prostorima.

  • 238
  • 8
  • 0

Ferenc Tekenješ iz Čonoplje je učitelj, čija su druga velika ljubav kaktusi. U njima je našao svoj mir i ispunjenje. Neguje oko 300 vrsta kaktusa, a nijednu saksiju nije prodao. Oni su njegov hobi i rado ih poklanja prijateljima.

Razmnožio mladice jedinstvene vrste kaktusa

Kod Ferenca možete pronaći kristatne forme svojevrsne lepote i neverovatnih oblika, kao i nove vrste. U svojoj kolekciji ima i leuhtembergiju, jedinstvena vrstu kaktusa na ovim prostorima. Pošlo mu je za rukom ono što nije ni jednom kaktusaru - da razmnoži mladice.

"Eksperimentisao sam i došao do zaključka da je, u vreme kada formira pupoljke, biljku potrebno intenzivno zalivati, da bi procvetala. Druga je poteškoća bila da se cvet oplodi. Zaključio sam da je potrebna voda i pri oplodnji. Navlažio sam četkicu i uspeo", priča za RTV Ferenc.

Kaktusi kao suvenir sa putovanja

Kaže da kaktusi nisu zahtevni i da vas obraduju prelepim cvetovima. Više od 600 kaktusa obilazi svakodnevno, prati njihov razvoj i napredak. Skuplja ih već oko 30 godina, a velika mu je želja da poseti češke kaktusare. 

"Bilo koje moje putovanje, uvek se završava sa po kojom saksijom kaktusa - od Beča, Budimpešte, Debrecena, Sigetvara. Kad mi svi brodovi potonu, onda mi oni daju neku snagu, polet i jednostavno me oraspolože", priča ovaj strastveni hobista.

Foto: milivanily / Pixabay


Izvori

RTV


Tagovi

Ferenc Tekenješ Čonoplja Kaktus Leuhtembergija


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u