Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubičasta ginura
  • 23.12.2022. 07:30

Ginura donosi sreću, kaže narodno verovanje - kako je uzgajati?

Zaštitite je od promaje i direktnog sunčevog osvetljenja. Temperaturu prilagodite godišnjem dobu.

Foto: Depositphotos/nahhan
  • 1.118
  • 55
  • 0

Prepoznatljiva po ljubičastom lišću ginura (lat. Gynura aurantiaca) vodi poreklo iz Afrike, Indonezije i južne Azije. Prema narodnom verovanju donosi sreću u prostor gde se uzgaja, a vlasnike štiti od nesrećnih ljubavnih veza. Kako bi napredovala, treba je staviti na mesto koje je izloženo sunčevoj svetlosti. U slučaju da raste u tami, gubi svoju jedinstvenu obojenost.

Postoji oko 50 vrsta, a kao sobno bilje se uzgajaju one koje dostižu visinu od osam do 50 cm, ali i vrste koje narastu do dva metra. Uglavnom se radi o uspravnim ili blago puzajućim višegodišnjim biljkama. Listovi su zbijeni, izduženi, sa nazubljenim krajevima. Mnogi uzgajivači otkinu pupoljke neuglednih cvetova, jer njihov miris nije prijatan. Cvetovi su najčešće žuti, ali mogu biti ljubičasti, žuti, narandžasti.

Uslovi uzgajanja

Ginura je tropska biljka koja najbolje uspeva kada se nalazi na toplom i osvetljenom mestu. Ipak, tokom leta će joj nabolje odgovarati prozori na istoku i zapadu. Kada je držimo na južnoj strani, potrudite se da bude u senci jer, kada je direktno izložena delovanju sunca gubi turgor, vene. Severni položaj joj neće odgovarati ni u letnjem periodu. Zbog nedostatka svetla zaostaje u rastu, gubi boju, ima probleme sa cvetanjem. Takođe, izbegavajte mesto na promaji, iznad radijatora.

Temperaturu prilagodite godišnjem dobu. Optimalna vrednost u toku zime je između 12 i 15ºC. Koren propada kada je nekoliko dana držimo u prostoru gde je 10ºC. Ne treba je stavljati na prozorsku dasku da joj listovi dodiruju staklo, jer će zbog razlike u temperaturi propasti. S druge strane, visoke temperaturne vrednosti zimi usporavaju razvoj. Leti je poželjno oko 23ºC.

Ima neugledne cvetove, a može se uzgajati napolju (Foto: WikimediaCommons/LucaLuca)

Leti uspeva i vani

U letnjem periodu možemo je izneti vani, ali je treba držati u senci i zaštiti od direktnih padavina jer ne podnosi kvašenje listova. U zavisnosti od razvijenosti prihranjuje se jednom do dva puta mesečno. Potrebno je redovno zalivati. Presađuje se svake druge ili treće godine u posudu sa novim supstratom.

Jednostavno se razmnožava reznicama koje stavimo u čašu sa vodom i one će pustiti korenje. Najčešće je napadaju grinje, bele mušice, tripsi. Previše zalivanja može biti pogubno, jer koren truli. Ako se nedovoljno zaliva odbacuje listove. 

Korišćena fotografija u tekstu podleže Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Sobno bilje Ginura Gynura Uslovi uzgajanja Temperatura Narodno verovanje Promaja Cvet sreće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.