AgroKlub.rs

\

Ukrasno i lekovito bilje

Dobrodošli na AgroKlub.rs!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gde se nalazim? AgroKlub.rs » Ukrasno i lekovito bilje » Hortenzija - zanosna kraljica svakog vrta

Hortenzija - zanosna kraljica svakog vrta

Ukrasni grm

Hortenzija - zanosna kraljica svakog vrta

Datum: 05.07.2017. 10:00

Kategorija:

Ukrasno i lekovito bilje

Hortenzijama sami možete menjati boju pomoću đubriva, borovih iglica ili sredstvima za prihranu zemljišta. S mnogim vrstama koje postoje, sigurno ćete pronaći onu koja vam odgovara.

Hortenzija je biljka koja svojim ogromnim cvetovima ulepšava svaki vrt. Paleta boja cvetova te biljke daje joj poseban šarm. Grmovi hortenzije mogu da narastu od 1 do 3 metra visine, a njeni cvetovi mogu biti okrugli s plodnim cvetovima u sredini okruženim neplodnim cvetovima, kao i bujni cvetovi nalik na pompone.

Ne samo da lako raste, već je i prilično otporna na većinu štetočina i bolesti. To dodatno olakšava negu hortenzije. S mnogim vrstama koje postoje, sigurno ćete pronaći onu koja vam odgovara.

Kako gajiti hortenzije?

Mada postoji mnogo vrsta hortenzija, većina njih mogu da se uzgajaju na suncu ili u polusenci. Morate imati na umu da mnoge hortenzije ne vole jako vruće uslove, pa ih pokušajte ostaviti na mestima gde mogu da uživaju ​​u popodnevnom hladu. Iako se mogu gajati u širokom rasponu vrsta zemljišta, hortenzije obično preferiraju bogatu, vlažnu zemlju.

Ne samo da lako raste, već je i prilično otporna na većinu štetočina i bolesti.

Voda je važan činilac u nezi hortenzija. One traže svakodnevno zalivanje, ponekad i dva puta dnevno ukoliko su vrućine ekstremne. Čim zalijete biljku na njoj se vidi razlika. Cvetovi će se ponovo podići i rascvetati. Hortenzije, takođe, imaju koristi od povremenog đubrenja jednom ili dvaput godišnje u proleće ili leto. Orezivanje biljke se preporučuje u proleće. Hortenzije se lako presađuju, ali to je potrebno činiti u jesen ili zimu.

Boja cveća hortenzija

Hortenzija cveta od juna do kraja oktobra. Njeni cvetovi mogu biti beli, plavi, crveni, ružičasti, svetloljubičasti ili tamnoljubičasti. Boja cveta hortenzije zavisi o pH vrdnosti zemljišta. Ako je zemljište kiselo cvetovi će biti plavi, a ako je reč o neutralnom zemljištu cvetovi će biti bleđi. Ako je zemljište alkalno, onda će cvetovi biti ružičasti ili ljubičasti.

Hortenzijama, dakle, sami možete menjati boju pomoću đubriva, borovih iglica ili sredstvima za prihranu zemljišta. Važno je naglasiti da je većina hortenzija otrovna za jelo, pošto se pojedine vrste koriste za pravljenje opojnih sredstava.

Foto: Agroklub.ba

Broj pregleda članka: 2357; Uspešnost članka: 225.85

Tagovi: Ukrasno bilje, Hortenzija, Orezivanje, Vrste, Cvetovi, Đubrenje, Gajenje, zalivanje, Nega

Ključne reči članka: hortenzija, zanosna, kraljica, svakog, vrta, cvetovi, hortenzija, hortenzije, zemljišta, cvetovima


Sanja Čović

Svi tekstovi autora

Autorka Sanja Čović

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Univerzitetu. Već nekoliko godina radi na onlajn portalima.


Izdvojeni članci - Ukrasno i lekovito bilje

Kako uzgajati kamilicu?
23.10.2017.

Lavanda iscvetala na obali Save
02.08.2017.

Pomoć kod alergija i mršavljenja
29.05.2017.

Lobularija donosi miris meda u dvorište
24.05.2017.