Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crne ruže
  • 11.05.2015. 12:20

Izumiru crne ruže s obale Eufrata?

Na jugoistoku Turske, na istočnoj obali reke Eufrat, postoji selo Halfeti, poznato po tome što je jedino mesto u svetu na kojem uspevaju crne ruže. Za tu neobičnu prirodnu, pojavu zaslužan je hemijski sastav tamošnjeg zemljišta i podzemnih voda koje dolaze iz Eufrata.

Foto: depositphotos.com,
  • 2.335
  • 64
  • 0

Na jugoistoku Turske, preciznije, na istočnoj obali reke Eufrat, postoji selo Halfeti, poznato po tome što je jedino područje, ne samo u Turskoj, već i uopšte u svetu, na kojem uspevaju crne ruže. Ovo je zanimljivost o kojoj se, izvan Turske, vrlo malo zna.

Eufratske crne ruže

Za tu neobičnu prirodnu pojavu, prema rečima stručnjaka, zaslužan je hemijski sastav tamošnjeg zemljišta i podzemnih voda koje dolaze iz Eufrata. Ukoliko se ruže posade na bilo kom drugom području Turske ili ostatka sveta, one imaju neku od uobičajenih boja - najčešće crvenu. Međutim, već stotinama godina, crne ruže su simbol turske pokrajine Şanlıurfa, a u novije doba i sve veća turistička atrakcija.

Crna ruža
Crna ruža

I tako, sve više ljubitelja cveća i radoznalih ljudi, dolazi u taj deo Turske, samo da bi videli crne ruže. Tokom ovoga veka njihov broj je zanačajno smanjen, pa su te ruže proglašene ugroženom vrstom.

Ipak, crnih ruža je sve manje, ne zbog turista, već zbog činjenice da je krajem prošlog i početkom ovog milenijuma, na tom mestu izgrađena velika brana Birecik, zbog koje su stanovnici sela Halfetija preseljeni petnaestak kilometara dalje, a njihovo prvobitno naselje je potopljeno. Naravno, tokom te seobe, samo pojedini meštani su sa sobom poneli i grmove crnih ruža, pa ih je zato ostalo vrlo malo.

Spas za crne ruže u plastenicima

Da bi to sprečili turski stručnjaci su angažovali holandske kolege, s ciljem da u zemlji lala, pokušaju da naprave hemijski identično tlo, te da u plastenicima uzgoje crne ruže koje bi potom sadili u Turskoj i tako zaustavili njihovo izumiranje. Holanđani su, kako piše turski portal, Milliyet, u tome i uspeli. Ali ne potpuno, jer grmovi proizvedeni u Holandiji traju samo 3 i 5 godina. Dodatni problem bila im je i činjenica da su autentične turske ruže istoga grma koje procvetaju u proleće ili leto, tamno crvene, a tek one koje cvetaju krajem leta, odnosno početkom jeseni, su crne boje.

Crna ruža u tegli
Neki crne ruže uzgajaju u teglama

Turski prodavči cveća iz mesta Halfeti, ističu da od prodaje crnih ruža dobro zarađuju. Lokalni stanovnici, međutim, radije kupuju one uobičajenih boja. Najveći razlog za to je svakako cena, jer jedna crna ruža negde košta i 100 funti, što je oko 16.000 dinara, dok ruže uobičajenih boja, imaju standardne cene. Ukoliko neko poželi ceo cvetni aranžman od crnih ruža, mora da bude spreman da plati zaista vrtoglavu cenu.

Uprkos tome što turisti u taj deo Turske u velikoj meri dolaze upravo zbog crnih ruža, meštani baš i nisu ljubitelji pomenutog cveća. Jer dok ih neki, zbog boje, smatraju simbolima tajanstvenosti, nade i strasti, drugi na njih gledaju kao na simbol loših vesti i smrti.

Cveta i seoski turizam

Iako, bez sumnje, i jedni i drugi, imaju korist od turista, neki analitičari smatraju čak da crne ruže svoje pravo poreklo, još odavnina, zapravo vuku iz Francuske. Bili u pravu ili ne, sigurno je to da ove ruže zaista cvetaju samo u selu Halfeti na jugoistoku Turske, te da su baš zato zanimljive turistima. Mnogi ih, osim u vrtovima i dvorištima, uzgajaju čak i u teglama.

Foto: depositphotos.com, @kruwt


Tagovi

Hortikultura Turska Crne ruže Francuska Plastenici Ugrožena vrsta Podzemne vode Atrakcija Sastav zemljišta Halfeti Eufrat Crna boja Brana Birecik Pokrajina Şanlıurfa Cveće


Autorka

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorka i upravna pravnica Sandra Špoljar je, na razne načine, tradicijom i porodično, povezana s poljoprivredom. Dugogodišnja je novinarka u oblasti poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)