Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupusina
  • 13.02.2018. 18:15

Izvoz semena ukrasnih i lekovitih biljaka u Evropsku uniju

Porodica Domorad iz Kupusine semena ukrasnih i lekovitih biljaka i cveća izvozi na tržište Evropske unije.

  • 643
  • 27
  • 0

Porodica Domorad iz Kupusine bavi se proizvodnjom i izvozom semena ukrasnih i lekovitih biljaka i cveća. Kvalitetnim uzgajanjem osigurali su plasman na strano tržište. Razdvajanje krupnog od sitnog semena ukrasne tikvice, obavlja se na trijeru, mašini koja je domaćinu ostala od pradede.

"Ideja o proizvodnji semena došla je spontano. Iako je posao izuzetno naporan, može se pristojno živeti. Najveći problem je što za ovaj posao treba mnogo ručnog rada. Naporno je od proleća, pa do kasno u jesen, ali i zimi kada svi miruju, a mi još uvek moramo da čistimo i sušimo seme", kaže Ištvan za RTV.

Zagarantovan rod

Ova porodica osam vrsta biljaka, među kojima i lavandu, odgaja na četiri hektara. Primenjuju odgovarajuće agrotehničke mere i pčele kao oprašivače, pa kažu da je rod semena zagarantovan. Cena kilograma zavisi od sorte, roda i kvaliteta. Na evropskom tržištu kreće se od 10 do 50 evra.

"Ponekad unajmimo radnika, ali na žalost u selu je sve manje radnika, koji prihvataju da rade ovaj težak posao. Uvek proizvodimo za strance ono što im treba, a ne znamo nikada unapred koliko ćemo čega proizvoditi. Uglavnom je to lavanda i ukrasne tikvice", kaže Ištvan.

Foto: Engin_Akyurt / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Više [+]

Izvori

RTV


Tagovi

Ištvan Domorad Kupusina Seme Izvoz Lavanda Ukrasna tikvica Trijer


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]