Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lukovičasto cveće
  • 12.09.2023. 07:30

Kada i na koju dubinu saditi jesenje lukovice?

Najbolje ih je posaditi u grupama, kako bi lepota njihovih cvetova došla do izražaja.

Foto: Depositphotos/OlgaPonomarenko
  • 4.467
  • 253
  • 0

Vreme i temperature se menjaju. Pred nama je period sadnje lukovica ukrasnog bilja koje će da cveta tokom ranog proleća. Najvažnije je da pogodimo pravi termin kako bi se ukorenile pre zime, a na to će najviše uticaja da ima izbor vrste i uslovi. Za razvoj korena će im trebati najviše do četiri sedmice, zbog toga se sade najmanje šest nedelja pre prvog mraza.

Kada ih sadimo?

Optimalno vreme sadnje u normalnim godinama je kada lišće počinje da opada sa stabala.

Kod kupovine i odabira birajte one koje su čvrste, bez znakova oštećenja, napada štetočina ili simptoma oboljenja, posebno truljenja.

Kako izvaditi i čuvati lukovice cveća? Evo devet saveta

Sadnja se najčešće obavlja tokom oktobra i novembra, ali u zavisnosti gde se nalazite i kakvi su klimatski uslovi, može započeti već sada. To se odnosi na planinska područja gde zima dolazi ranije. Prvo se sade narcisi, zatim muskari, a slede lale, zumbuli, ukrasni lukovi, lukovičasti irisi, krokusi, ukrasna visibaba i druge vrste.

Sadite ih u grupama (Foto: R. Vojnović)

Odaberite sunčano mesto

Većina ukrasnih vrsta iz ove grupe cvetaju u rano proleće, a neke i dok je sneg još uvek prisutan. Zbog toga birajte osunčana mesta, koja se prva zagrevaju i kreće vegetacija. Izbegavajte potpuno zasenjena, vlažna mesta. Neće im odgovarati preterana zemljišna vlaga, jer na takvim lokacijama brzo propadaju usled truljenja.

Ako ste u mogućnosti, lukovice koje ste sačuvali pre sadnje dezinfikujte. Možete i sami da napravite dezinfekcioni rastvor od dva grama kalijum permanganata u 10 litara vode, koristiti čajeve i druga sredstva za dezinfekciju semena povrća ili namenske fungicide koje koristite prema uputstvu.

Pazite na dubinu sadnje

Većina lukovica ima plitak korenov sistem i zbog toga sadne rupe ne treba kopati preduboko, biće dovoljno od 10 do 20 centimetara u zavisnosti od veličine, odnosno ne treba da bude veća od dve veličine same lukovice.

Najbolje ih je iskopati jednu do dve nedelje ranije da se zemlja slegne. U iskopane rupe dodajte startna, jesenja đubriva koja imaju manje azota, a više fosfora i drugih hraniva. Fosfor je element koji će podstaći razvoj korena i bolje ukorenjavanje, a samim tim i bolje prezimljavanje. Umesto namenskih đubriva možete da dodate kompost koji će da ima istu ulogu, da ishrani lukovice.

Prilikom sadnje prema dnu okrenite deo na kojem je korenje, a šiljasti vrh prema gore. Najbolje ih je saditi u grupama, jer će tako na proleće lepota njihovih cvetova doći do izražaja. 


Tagovi

Lukovice Jesenje lukovice Sadnja lukovica Jesenja sadnja lukovica Sadnja narcisa Sadnja lala Lukovičasto cveće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U belgijskoj pokrajini Limburg, u samom srcu regije poznate po uzgoju krušaka, nalazi se jedan voćnjak koji se izdvaja svojom jedinstvenošću. Ondje unutar kupola, takozvanih "Ecotrona", znanstvenici uzgajaju kruške u potpuno kontroliranim u... Više [+]