Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvet nevena
  • 06.07.2024. 07:30

Kako brati, a kako koristiti cvet nevena? Evo predloga i recepata

Neven je vrlo svestrana biljka, njegovi cvetovi se koriste u lekovite, kozmetičke i kulinarske svrhe

Foto: Shutterstock/1777177
  • 324
  • 50
  • 0

Neven (Calendula officinalis) je biljka koja cveta od ranog proleća do kasne jeseni, a često prezimi i minuse. Jedan je od najčešćih ukrasa naših dvorišta jer privlači oprašivače, a odbija mnoge štetne insekte. Kako je dobar za biljke i zemlju, tako je dobar i za ljudsko zdravlje.

15 zanimljivosti o nevenu - skroman, a tako koristan cvet

Njegovi cvetovi se koriste u lekovite, kozmetičke, ali i kulinarske svrhe. 

Kako brati cvetove nevena?

Najbolje je brati ih tokom sunčanog i suvog dana, kada su potpuno otvoreni i bez rose ili kiše, što znači u kasno jutro ili u ranim poslepodnevnim satima.

Mogu se brati ručno, tako da ih nežno ih odvojite od stabljike, pomoću makaza ili noža. Pazite da ostavite deo biljke netaknut kako bi mogla nastaviti da raste i cveta.

Rasporedite cvetove u tankom sloju na čistu, suvu površinu ili još bolje mrežu, na senovitom i prozračnom mestu. Okrećite ih  svakih nekoliko dana kako biste osigurali ravnomerno sušenje. 

Kada su potpuno suvi, stavite ih u hermetički zatvorene posude na tamnom i suvom mestu.

Upotreba cvetova

Cvet nevena je zaista svestran, a budući da ima protivpalna i antimikrobna svojstva, u narodu se najčešće koristi u lekovite svrhe, u obliku čaja ili masti. 

Čaj od nevena

Naime, čaj od nevena se prema narodnoj medicini koristi za smirivanje probavnih tegoba, crievnih oboljenja, vaginalnih infekcija, ali i drugih upala, bolova u grlu, reguliše hormone tokom menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualne bolove. 

Priprema se tako što se jedna do dve kašičice prelije sa 2 dcl kipuće vode i ostavi poklopljeno pola sata. Pije se tri puta dnevno po jedna šolja.

Mast od nevena

Masti i kreme ublažavaju opekotine, ubode insekata, osipe, a koriste se i kod lečenja rana. 

Mast je jednostavno napraviti. Potrebna vam je 

jedna šolja suvih ili dve šolje svežih cvetova nevena, 
jedna šolja maslinovog ili kokosovog ulja (možete koristiti i 200 grama neslane svinjske masti) 
30 g pčelinjeg voska ako radite sa uljem, a 40 do 50 ako koristite svinjsku mast. 

Stavite cvetove nevena u teglu i prelijte ih odabranim baznim uljem tako da su potpuno prekriveni. Ako koristite sveže, pustite ih da se malo osuše kako bi se smanjila količina vlage koja može skratiti rok trajanja masti.

Teglu sa uljem i nevenom stavite na sunčano mesto i pustite da stoji četiri do šest nedelja. Povremeno je protresite. Ako želite da skratite postupak, teglu sa uljem i nevenom stavite u posudu sa toplom vodom na laganoj vatri i zagrevajte dva do tri sata. Pazite da ulje ne prokuva.

Nakon što se dovoljno natopilo, procedite ga kroz gazu ili fino sito kako biste uklonili cvetove. Iz njih iscedite što više ulja.

U posudi na laganoj vatri otopite pčelinji vosak. Dodajte proceđeno ulje sa nevenom i mešajte dok se sve ne otopi i sjedini.

Smesu prelijte u čiste staklene posude. Ostavite da se mast ohladi i stvrdne, a kada se potpuno ohladi, stavite poklopac i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Može trajati nekoliko meseci do godinu dana ako se pravilno čuva.

Oblozi od nevena su takođe delotvorni, a koriste se kod upaljenih područja kože. Od cvetova se pripremaju i tinkture i ekstrakti, za spoljašnje i unutrašnje upale. 

Hrana i kozmetika

Atraktivan cvet nevena se dodaje salatama, odnosno njegove latice. Lep je ukras na tortama i kolačima, a latice se koriste i u slanim krekerima. 

U kozmetici se koriste za pripremu ulja, balzama za usne, šampona i sapuna. 

Imate li neven u vrtu, da li je samo ukras ili ga koristite u neku od navedenih svrha? Pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Berba nevena Čaj od nevena Mast od nevena Neven kao začin Koristi od nevena Cvet nevena Protivupalna svojstva


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.