• Razmnožavanje ruže
  • 11.10.2017. 16:00

Kako da razmnožite ruže iz semena?

Vreme je da sakupite plodove ruže. Iz sakupljenih plodova iskoristite semenke, kako bi razmnožili ruže.

Foto: gosiak
  • 6.177
  • 134
  • 0

Ruže se mogu razmnožavati generativno iz semena. Na ovaj način možda nećete dobiti identičnu ružu, ali možete dobiti sasvim novu sortu ruže, koja će pleniti svojom jedinstvenom lepotom.

Ruže koje uzgojimo na ovaj način su dugovečnije, otpornije na bolesti, niske temperature i veoma brzo možete dobiti mnogo biljaka. Na ovaj način ćete umanjiti troškove nabavke sadnica ruža.

Sakupite plodove

Sada je pravo vreme da prikupite plodove ruža iz dvorišta svojih prijatelja, parkova. Birajte plodove koji su zreli, bez znakova truljenja, simptoma drugih oboljenja i znakova oštećenja od štetočina. Plodovi ne smeju biti suviše mekani, gnjecavi, ali ni tvrdi, presušeni. Zreli plodovi srednje tvrdoće daju seme sa najboljom klijavošću.

Sakupljene plodove otvorite i odstranite crveni omotač. Semenke isperite toplom vodom ili upotrebite čaj, koji će dezinfikovati seme. Seme ruža može se razlikovati po obliku i boji.

Obavezna stratifikacija semena

Nakon što smo dobili seme, ono se mora pripremiti za setvu. Da bi seme klijalo i niklo, ono mora proći kroz proces stratifikacije, odnosno mora biti izloženo niskim temperaturama. U prirodi je seme celu zimu izloženo delovanju niskih temperatura, a naš je zadatak da imitiramo te uslove.

Seme se izmeša sa vlažnim supstratom u nekoj posudici ili se drži između dva sloja papira. Zamotajte u plastičnu kesu, koja će sprečiti isušivanje. Postupak pripreme za stratifikaciju je identičan kao kada pripremate seme povrća ili cveća za klijanje. Ovako pripremljeno seme je spremno za stratifikaciju i smestite ga na donju policu frižidera, gde je temperatura od 5ºC do 7ºC.

Proces stratifikacije traje oko dva meseca. Tokom tog perioda redovno vršite pregled: da li su supstrat ili papiri dovoljno vlažni, odstranite seme koje pokazuje znake truljenja ili druge atipične promene koje ukazuju na propadanje semena.

Setva semena

Nakon dva meseca, nekada i ranije, seme će završiti proces stratifikacije i početi da klija. To je pravi trenutak da semenke koje su pustile malu klicu plitko posadite u zasebne posudice ili u redove u većim posudama. Supstrat treba biti rastresit, bogat humusom, da ima dobre vodno - vazdušne karakteristike.

Semenke ne stavljajte preblizu, jer malim biljčicama treba prostor kako bi se razvile. Posude sa posejanim semenom bi trebalo da budu u prostoriji sa sobnom temperaturom (oko 20ºC), najbolje ih je smestiti na prozor, koji je okrenut na jug. Ruže za nicanje traže dosta svetlosti.

Nakon sadnje, semenke zalijete. Tokom nicanja i rasta redovno vršite pregled saksija. Zalivanje treba da je umereno. Mlade ruže su veoma osetljive na višak vlage, ali i na nedostatak. U tom pogledu traže dosta pažnje.

Sadnja mladih biljaka

Nega mladih biljčica traje sve do proleća. Čim vreme to dozvoli, biljke treba početi iznositi napolje po nekoliko sati i vremenom taj period produžavati. Naglo iznošenje i sadnja biljaka dovešće do propadanja mladih sadnica. Na početku perioda kaljenja, ne iznosite male ruže na direktnu sunčevu svetlost - mogu nastati ožegotine. Prvo ih iznesite u senku na otvorenom i polako ih navikavajte na spoljašne uslove.

Kada prođe opasnost od mrazeva, posadite ruže u dvorište i nastavite da ih održavati kao i druge ruže. Kada se na mladoj biljci ruže pojavi prvi pupoljak cveta, uklonite ga kako bi dali vremena da biljka razvije što bolji koren.

Foto: gosiak1980 / Pixabay


Autorka

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.