• Žuti noćurak
  • 12.04.2018. 18:30

Kako da sami uzgojite noćurak?

Noćurak se seje krajem avgusta, najkasnije do 5. septembra. Za uspešno nicanje i klijanje semena potrebna je temperatura zemljišta oko 25°C. 

Foto: Pixabay / Nessie66
  • 2.762
  • 65
  • 0

Noćurak (Oenothera biennis) je lekovita biljka, poreklom iz Severne Amerike. To je dvogodišnja biljka visine od 30 cm do 150 cm.  Listovi su eliptični, nazubljenog oboda. Cvetovi su žuti, sa četiri latice i otvaraju se uveče, a plod predstavlja čaura sa puno semena. Listovi i koren su jestivi. U Srbiji se noćurak može pronaći pored puteva, na peskovitom terenu, obalama reka, pored pruga. 

Gajenje noćurka

Ukoliko želite da sami gajite noćurak, najbolji izbor su ona zemljišta na kojima se ne stvara pokorica. Na odabranoj lokaciji ne bi trebalo da dolazi do nakupljanja vode.  Trebalo bi izabrati čist teren, bez višegodišnjih korova. Najbolje predkulture su žitarice, jari ječam, krompir ili neka od leptirnjača. Nakon skidanja preduseva neophodna je predsetvena priprema zemljišta.

"Pripremi površinskog sloja treba posvetiti posebnu pažnju, a po potrebi upotrebiti valjak, da bi se omogućilo postizanje optimalne dubine setve od 1-1,5 cm. Pri prolećnoj setvi može da dođe do delimičnog isušivanja biljaka i proređivanja, a pri setvi dubljoj od 1,5 cm klijanje se značajno smanjuje", upozorava savetodavac Olivera Gavrilović

Zemljište je potrebno đubriti većom količinom fosfata,  a za porast biljaka uneti azot. Uobičajena doza osnovnog đubrenja iznosi 300 kg/ha NPK đubri­va (15:26:12) i 250 kg/ha 16:16:16 u proleće, za prihranjivanje.

Noćurak se seje krajem avgusta, najkasnije do 5. septembra (ukoliko zime nisu hladne i do kraja septembra), uz obavezno navodnjavanje. Za uspešno nicanje i klijanje semena noćurka potrebna je temperatura zemljišta oko 25°C.  Norma setve je 4 kg/ha, što treba da obezbedi 800 biljaka po m. Seje se sa razmakom od 50 cm između redova.

Žetva noćurka se obavlja sredinom ili krajem avgusta sledeće godine. Potreban je kombajn sa vitlom ko­je podiže biljku i trese je, a ukoliko žanjete ručno, biljke se vezuju u snopove, pa se nakon dozrevanja istresaju na prostirku. Očekivani prinos kreće se od 800 do 1.500 kg/ha semena.

Upotreba noćurka

Žuti noćurak može da se koristi u kulinarstvu, a listovi se u ovu svrhu beru u jesen. Koristi se u salatama ili sendvičima. Koren podseća na rotkvicu, koristi se svež, oljušten, prokuvan, a može i da se kiseli u turšiji. 

Lekovita svojstva noćurka potiču od alfa-lindenske i gama-lindenske kiseline.  Najviše se koristi ulje noćurka, koje se dobija hladnim ceđenjem zrelih semenki. Ova biljka je prirodni lek za ublažavanje kožnih tegoba, kod zaceljivanja rana, astme, gripe i prehlade. Ojačava nerve, štiti kardiovaskularni sistem i krvne sudove. Koristi se i za snižavanje holesterola, kod hiperaktivnosti dece, anksioznosti, bolova u želucu. Grčki istoričar i biolog Teofrast je još 300. godine pre nove ere, zaključio da koren noćurka umanjuje želju za alkoholnim pićem

Izvor: Wikipedia, PSSS, Novosti, Agroplus, Mesečeva dijeta


Tagovi

Žuti noćurak Olivera Gavrilović Gajenje noćurka Upotreba noćurka Lekovita svojstva noćurka Ulje noćurka


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.