• Stevija
  • 03.11.2018. 18:30

Kako da uzgojite steviju

Ova nežna, višegodišnja biljka voli sunce toliko da na mrazu vene. Ipak, tamo gde su temperature 12℃ i više, koren može da opstane i zimi.

Foto: Pixabay / leoleobobeo
  • 442
  • 22
  • 0

Iako stevija (Stevia rebaudiana) izgleda kao bilo koja biljka koju bi trebalo uzgajati, ona je zapravo uzbudljivi izbor za sve one koji vole prirodnu slatkoću njenih listova, lišenu kalorija. Posebno je cene dijabetičari i oni koji vode računa o ishrani. Ova nežna, višegodišnja biljka voli sunce toliko da na mrazu vene. Ipak, tamo gde su temperature 12℃ i više, koren može da opstane i zimi. Uz zaštitu, moguć je opstanak i na nižim temperatura. Nakon druge godine, biljke bi trebalo presaditi, jer nakom druge godine više ne daju svoj maksimum.

Steviju je potrebno sejati ili saditi tako da ima oko 45 cm prostora. Voli zemljište koje je rastresito i dobro propušta vodu. Na njoj može da naraste od 30 cm do 90 cm. Obavezno pre setve/sadnje sačekajte da prođe opasnost od mraza. Možete da upotrebite kompost ili malč, kako biste biljku sačuvali tokom visokih temperatura. 

Ukoliko sejete u saksije, neka budu dubine 30 cm. Obavezno koristite kvalitetnu zemlju. Smestite saksiju na sunčano mesto i obavezno zalivajte kada god primetite da je površina zemljišta suva. 

Detaljne informacije potražite ispod teksta!

Berite steviju tokom jeseni

Vodite računa - stevija ne voli vlažnu zemlju! Ukoliko primenite da biljka vene nakon što je zalijete, znači da je koren usvojio previše vode. Ono što je dobra vest, ovu biljku ne napada mnogo štetočina.

Stevija daje male, bele cvetove tokom jeseni. U tom periodu njeni listovi nitu toliko kvalitetni. Oberite cvetove, kako bi biljka nastavila da razvija lišće. Listovi su najslađi tokom hladnijih jesenjih dana, i nakon cvetanja biljke.

Sveže listove možete korisititi za zaslađivanje čaja. U njima je četvrtina zaslađivača, u odnosu na steviju u prahu, koja se može pronaći u prodaji. Ako se ipak odlučite za prah, koristite osminu kafene kašičice, što je jednako jednoj puno kašičici šećera. Pošto stevija podnosi visoke temperature, neće se karamelizovati. 


Povezana biljna vrsta

Stevija

Stevija

Engleski naziv: Stevia | Latinski naziv: Stevia rebaudiana Bertoni

Stevija je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Najbolje uspeva u područjima mediteranske (suptropske) i umereno kontinentalne klime, a u hladnijim... Pročitaj više »

Izvori

Bonnie Plants


Tagovi

Stevija Uzgoj stevije Zaslađivač Berba listova stevije Upotreba stevije


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi