Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uređenje dvorišta
  • 24.07.2022. 10:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Pivnice

Kako da vaše cveće cveta dugo i bogato?

Cveće zahteva posebnu pažnju i negu, ali da bi listovi bili bujni i zdravi, a cvetovi raskošni, nema potrebe da bude tretirano hemijskim preparatima, tvrde Ana i Daniel Pinćir.

Foto: Rada Milišić
  • 621
  • 49
  • 0

Dvorište je najlepši ukras kuće, naročito tokom proleća i leta, jer velika je privilegija ukoliko vas okružuje zelenilo i šarenilo cveća, to je savršeno mesto za odmor i opuštanje i svakako za bezbrižnu igru dece. Zato je uređenje dvorišta, bez obzira da li je malo gradsko ili veliko seosko, omiljeni posao ili hobi, a sve u želji da se stvori prijatan ambijent za sve članove porodice.

Leje sa cvećem i saksije pune cvetnica, ruže, dekorativno žbunje, puzavice, velika krošnja drveta, donose mnogo radosti i zadovoljstva, a nije potrebno čitavo bogatstvo već dobre ideje i malo truda.

Najlepše dvorište u Bačkopalanačkoj opštini

Iz mesta Pivnica Ana i Daniel Pinćir imaju svoju kuću kupljenu pre 13 godina i lepo dvorište koje uređuju tako što svake godine dodaju nešto novo. Na Konkursu za najlepše dvorište u opštini Bačka Palanka njihovo je ocenjeno najboljom ocenom

Ambijent porodice Pinćir

Ana kaže da je zadužena za sadnju cveća ali i za ideje i ističe da je do sada uloženo mnogo truda, ali zato imaju lep i prijatan ambijent. 

"Trenutno su najlepše sezonske cvetnice, gerberi, muškatle, a uz njih se lepo slažu tamjanike", kaže sagovornica i napominje da imaju dosta hortenzija, oleandera, pivonija, klematisa, kao i ukrasne trave i veliki broj trajnica.

Zalivanje kišnicom i prihrana prirodnim sredstvima

Kako kažu, da bi cveće dobro napredovalo potrebno ga je redovno negovati, kako bi listovi bili bujni i zdravi, a cvetovi raskošni, napominjujući da tu pre svega misle na zalivanje, uklanjanje procvetalih latica, kao i zaštitu od štetočina.

"Najčešće cveće zalivamo kišnicom koja se sa krova, kroz oluke i cev sliva u betonski bazen, a imamo i potapajuću pumpu. Kišnica je odlična, može dugo da stoji", rekao je Daniel i dodao da se on brine o velikom travnjaku

Iskopali su bunar i zaliva ga svakodnevno, a kosi jednom nedeljno. On je nadležan i za orezivanje i negu raznobojnih ruža.

"Tajna lepog cveća je i u redovnoj prihrani i to prirodnim sredstvima. Malo svežeg kvasca rastopim u jednoj litri mlake vode, kad malo odstoji dodam još pet litara i sa tim rastvorom zalivam cveće" rekla nam je Ana i objasnila da se cveće može prihranjivati i sa rastvorom joda. Samo jednu kap joda stavi u jedan litar mlake vode, što je za cvetnice sasvim dovoljno.

Tajna lepog cveća je i u redovnoj prihrani i to prirodnim sredstvima

Cveće, a najčešće ruže štiti takođe prirodnim sredstvom koje pravi od sode bikarbone i vode.

"Jednu malu kašiku sode razmutim u litri mlake vode i prskam biljke koje su napale biljne vaši ili mušice. Sa ovim rastvorom prskam i bobičasto voće. Efikasno, prirodno i jeftino, a nema potrebe za hemijskim preparatima" kaže naša sagovornica. 

Kućica za decu i kutak za odmor

Dvorište njihove kuće puno je i drveća, imaju albiciju, egzotično ukrasno drvo koje divno miriše, zatim, jorgovan, paulovnije, ali i stablo velikog starog oraha ispod čije krošnje je odličan hlad.

U dvorištu se nalazi i drvena kućica za decu

Jedan deo dvorišta namenjen je za decu i njihovu igru, a tu je drvena kućica koju je pre nekoliko godina za njih napravio Daniel. Najviše je kako kaže koristio materijal koji je već imao.

"Volela bih da zasadim još hrizantema i ukrasnog žbunja, sad smo motivisani kada smo videli da se naše dvorište sviđa i drugima, da je to mesto gde se mi svakodnevno odmaramo i gde svi rado dolaze", rekla nam je na kraju naša sagovornica napominjujući da su ovih dana visoke temperature i da zbog toga cveće zaliva dva puta dnevno, a najčešće u ranim jutarnjim časovima, ali da se uz dobru negu, redovnu prihranu i dovoljno vode do sada dobro drži.


Foto prilog


Tagovi

Gajenje cveća Redovna nega Ana Pinćir Daniel Pinćir Najlepša kuća


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P