• Lekovitost bora
  • 17.01.2016. 13:00

Kako napraviti lekovite preparate od bora?

Gotovo sva eterična ulja iz porodice Pinaceae (bor, jela, smreka, kedar) deluju blagotvorno na respiratorne organe a upotrebljavaju se u lečenju prehlada i bolesti sistema organa za disanje.

Foto: AigarsR/bigstock.com
  • 10.124
  • 967
  • 1

Bor je uopšteni naziv za više vrsta četinara. Dakle, spada u zimzelene biljke, a travari najčešće upotrebljavaju beli, crni i planinski bor, te običnu smreku i jelu. Obični bor, u narodu poznat i kao beli bor (latinski naziv Pinus sylvestris) može da naraste preko 10 metara u visinu, a njegov stubasti koren prodire duboko u zemlju. Stablo i grane su u mladosti pokrivene smeđe-crvenkastom, a kasnije sivo-smeđom korom. Grane se vremenom šire u obliku kišobrana.

Sivo-zelene borove iglice duge 5-6 cm, sastavljene su u čupercima po dve zajedno. Njegovi cvetovi su jednodomni, pa se iz ženskih razvijaju male šišarke, u početku crvenkaste, a kasnije smeđe i drvenaste. Miris i ukus mu je smolast, kao terpentin. Beli bor je rasprostranjen po celoj Evropi, a nalazimo ga u nizijskim, brdskim i visokim planinskim predelima. Cveta u maju, a vreme sazrevanja semena mu je u oktobru naredne godine. U lekovite svrhe se koriste: iglice, šišarke, kora i smola. Ukoliko uberete veću količinu mladih borovih iglica, ne morate ih sve odmah iskoristiti kao sveže, za pravljenje sirupa, već deo slobodno odvojite sa strane, osušite i sačuvajte. Od njih kasnije možete pripremati čaj od borovih iglica.

Sirup od borovih iglica

Sirup od borovih iglica sa medom je izuzetan napitak bogat karotenima i C vitaminom. Delotvoran je kod nazeba, protiv prehlade i u lečenju skorbuta. Naročito se preporučuje nakon pada imuniteta ili posle oporavka od dužih bolesti, kada nam vraća snagu i elan. Borove iglice se koriste sveže, po mogućnosti odmah nakon branja jer se dužim čuvanjem gubi deo njihovih lekovitih osobina.

Pupoljci bora su u stvari njegove šišarke, ali potpuno sazrele i drvenaste one nemaju fitoterapeutske vrednosti, pa se zato koriste samo sveži, mladi i tek iznikli pupoljci. Oni sadrže dragocene gorke i lekovite materije. Uspešno se koriste za lečenje upale grla, upornog kašlja, bronhitisa i katara ždrela. Kupke od mladih borovih pupoljaka preporučuju se osobama obolelim od reume i artritisa.

Kora sa gornjih delova stabla

Smola od bora koja se nalazi po kori, obiluje gorkim materijama i izuzetnim eteričnim uljem, koje sadrži lekoviti terpentin. Stoga se uz sirup od borovih iglica, u narodnoj medicini, često upotrebljavaju preparati od borove smole, koji se koriste najviše za lečenje kožnih bolesti. Ako planirate da upotrebite borovu smolu, vodite računa o pravilnom doziranju i budite oprezni.

Takođe, kora od bora zbog lekovitih flavonskih i mnogih taninskih materija, uspešno se koristi za saniranje otvorenih rana jer brzo zaustavlja krvarenje a ima i vrlo dobro antiseptičko dejstvo. Najbolje je da koristite koru zrelog bora a preporučljivo je da se ona skine sa gornjih delova stabla.

Priprema sirupa

U čistu staklenu teglu stavite šećer, pa ga zatim prekrijte tek ubranim iglicama, pa opet pospite šećerom i tako naizmenično do vrha slažite red šećera i red borovih iglica s tim da na vrhu, poslednji sloj mora da bude šećer. Zatvorenu teglu držite na suncu dok se sav šećer ne otopi, otprilike oko 40 dana. Ovaj sirup priprema se odmah nakon branja mladih izboja, u prolećnim mesecima i čuva se u frižideru. Umesto šećera može da se upotrebi i med, ali tada treba dodati i kriške limuna.

Teglu nemojte otvarati sve dok sirup ne bude gotov, a tada ga je potrebno procediti kroz gazu i držati u čistim flašama s poklopcem, najbolje staklenim. Za tu svrhu može da vam posluži staklena ambalaža od kašica za bebe. Ako ga pripremate s medom, imajte na umu da sirup smete davati deci tek kada navrše godinu dana.

Ovaj sirup nemojte stavljati u vreli čaj jer će većina eteričnih ulja izgubiti lekovita svojstva. Najbolje ga je uzimati samog, 2-3 kašike dnevno. Neće škoditi ako uzmete i više, naročito ako vas muči jači kašalj. Sirup od borovih iglica posebno je hvaljen, a oni koji su ga koristili kažu da su već prve zime osetili njegovo blagotvorno dejstvo, naročito kod dece.

Lečenje prehlade

Tako se sve do danas u lekovite svrhe upotrebljavaju borove iglice, mladi izdanci ove biljke i borova smola. Dakle, borovi izdanci i iglice su bogat izvor vitamina C. Pored toga oni imaju blagotvorno dejstvo na disajne organe, dok se smola koristi za lečenje kožnih bolesti i reumatizma.

Odavno se zna da jutarnji boravak i šetnja kroz borovu šumu pružaju olakšanje osobama koje imaju probleme sa disajnim organima i štitnom žlezdom. Eterično ulje od borovih iglica se koristi u proizvodnji kućne hemije jer osim prijatnog mirisa dezinfikuje površine i prečišćava vazduh.

Čaj od borovih iglica je ugodnog mirisa i ukusa, a narodna medicina ga preporučuje za ublažavanje simptoma zimskih prehlada, kao i za lečenje raznih vrsta respiratornih infekcija. Samo jedna šoljica čaja moze podstaći izlučivanje sluzi nakupljene u disajnim organima. Verovali ili ne, borove iglice su veoma moćno prirodno sredstvo za lečenje prehlade. Tako da i samo udisanje pare od vrućeg čaja može razbiti šlajm u plućima.

Čaj od borovih iglica sadrži i malu količinu kofeina, ali ipak dovoljnu da podigne nivo koncentracije, doprinese bistrini uma, poveća vitalnost i nivo izdržljivosti ogranizma.

Priprema čaja

Čaj će, takođe, odlično poslužiti kod tegoba s disajnim putevima. Čiste izdanke borovih iglica, oko 20-ak iglica, stavite u pola litra vode. Kada voda prokuva, čaj skinite s vatre i pustite da odstoji oko pola sata, zatim ga procedite i zasladite medom kada se prohladi. Pijte 2-3 puta dnevno.

Potrebno je otići van gradske vreve i zagađenog vazduha i ubrati mlade izdanke borovih iglica. Mogu se brati i jela i smreka. Najbolje vreme za branje iglica je od marta do juna, a priprema je kao što smo videli vrlo jednostavna.

Foto: AigarsR/bigstock.com


Tagovi

Bronhitis Prehlada Borove iglice Pupoljci Češeri Lekovitost bora Borova smola Med Eterična ulja Šišarke


Autorka

Renata Dragović

Više [+]

Uvek željna novih znanja i izazova u oblasti ekološke poljoprivrede. Poseduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U ovakvom mabaru su nekada vranjski poljoprivredni proizvođači skladištili ubrani kukuruz.