Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirup od ruže
  • 19.05.2019. 18:00

Kako napraviti sirup od đulbe - šećer ruže

U poslednje vreme sirup od ruže potisnut je iz domaćinstava brojnim kupovnim sokovima pa ga mnogi nemaju priliku ni probati. A onaj ko ga proba, sa sigurnošću mu se ponovno vraća.

Foto: Depositphotos/vlado85
  • 597
  • 18
  • 1

Ruža, ta divna kraljica cveća, osim mirisnih ima i brojne lekovite karakteristike. Njene latice sadrže vitamine A, C i E,  prirodne kiseline, bioflavonoide i brojne druge blagotvorne materije. U narodnoj medicini ističe se i kao lek za jetru i creva, a u kozmetičkoj industriji odavno je prepoznat njen blagotvoran uticaj na vitalnost kože. U mitologiji predstavlja mitski simbol ljubavi i lepote dok je u narodnoj tradiciji neizostavan sok od đulbe - šećer ruže.

Predlažemo vam da se u nadolazećim toplim mesecima osvežite hladnim napitkom od ruže čija priprema zaista ne zahteva puno vremena i veliko kulinarsko umeće. Kada jednom probate domaći sok od ruže i zavede vas svojim izgledom i ukusom, teško da ćete se zadovoljiti nekim drugim.

Za pripremu soka koriste se ruže koje su nekalemljene, jako mirisne i cvetaju krajem maja. Zato su poznate kao majske ruže ili đulbe - šećer ruže, a rastu u grmovima, imaju puno sitnog trnja, stabljika im je tanja i žilavija nego kod ostalih ruža. Cvet je pun sitnih latica, a boja im varira od svetlo do tamno roze. Cvetovi se mogu brati od maja, pa do prvih mrazeva.

Recept za jednu meru:

  • Čiste latice, odvojene od peteljki stavite u teglu od pet litara, otprilike gledajući da je ¾ tegle ispunjeno laticama. Zatim dodati dva limuntosa i do vrha nasuti vodom. Teglu pokriti tacnom ili folijom, poklopcem tegle ne jer će se ruže ubuđati.
  • Ostaviti na suncu 7- 10 dana dok voda ne postane roza, a latice sivkaste. Nakon toga procediti i u proceđenu vodu dodati onoliko kilograma šećera koliko ima litara tečnosti.
  • Tečnost dobro promešati i poklopljenu ostaviti na hladnom mestu oko 24 sata. Dobili ste sirup od ruže, izlijte ga u flaše, dobro zatvorite i ostavite na hladno mesto. Za posluživanje je najbolje malo ga razblažiti sa vodom i služiti sa kriškom limuna i kockicom leda.

Za one koji nisu ljubitelji sirupa, dobitna kombinacija je ružina vodica, koja se pravi tako što se latice ruže ne kisele već se samo puste da "voda prođe kroz njih". Voda će zadržati miris i ukus ruže, ali ne u tolikom intenzitetu kao sirup.


Tagovi

Ruža Sirup od ruže Recept Đulbe - šećer ruža


Autorka

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje dece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.