Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba ruža
  • 27.10.2018. 14:30

Kako orezati ruže penjačice

Rezidba ruža penjačica omogućuje biljkama kasniji snažniji rast i obilje cvetova svake godine. Nezavisno od toga rastu li uza zid, ogradu ili lukove, rezidbu bi trebalo obavljati svake godine, kako bi ruže zadržale vitalan izgled.

Foto: Pixabay/706341
  • 13.222
  • 20
  • 0

Rezidba ruža penjačica omogućava biljkama kasniji snažniji rast i obilje cvetova svake godine. Orezivanje ruža penjačica, pomalo se razlikuje od rezidbe ostalih vrsta ruža. Nezavisno od toga rastu li uza zid, ogradu ili lukove, rezidbu bi trebalo obavljati svake godine, kako bi ruže zadržale vitalan izgled.

Pri rezidbi ruži penjačica, orezuju se samo one koje su stare više od dve ili tri godine. Najvažnije vreme za usmeravanje rasta ruža penjačica jeste upravo u razdoblju unutar druge i treće godine. Usmeravanjem rasta u željenom smeru i željenog načina jedan je od najvažnijih uslova kod uzgoja ruža penjačica. Takođe, grane je potrebno horizontalno usmeravati, čime se osigurava veće cvetanje.

Idealno vreme za rezidbu ruža penjačica je zimi, kada su cvetovi otpali. Duge savitljive izbojke mogu se skratiti ili privezati tokom jeseni, kako bi se sprečila šteta od jakih vetrova.

Prvo uklonite bolesne ili suve grane

Pri orezivanju ruža, prvo uklonite bolesne ili suve grane. Nakon što orežete neželjene grane, udaljite se od ruže, kako biste mogli videti kakvu će strukturu formirati grane iduće vegetacione sezone. Pre samog rezanja, zamislite plan kako bi ruže postigle željeni izgled. Ostavite snažne i zdrave grane, a mlađe grane pokušajte što bolje uklopiti u celu zamisao. Proces rasta variraće zavisno od vrste podrške.

Nakon što ste zamislili konačni izgled, orežite sve neželjene grane. Najstarije grane mogu se odrezati u nivou zemljišta, da bi se podstakao novi rast. Pripazite na pupoljke i režite iznad onih koji su usmereni prema željenom smeru. Uklonite sve slabe i tanke grane. Povežite grane uz podršku, ostavljajući dovoljno prostora da bi se upotpunio prazan prostor. Odrežite bočne grane, ostavljajući samo tri do šetiri pupoljka. Ako primetite da je ruža zagušena, nepotrebne grane orežite, kako bi se omogućio novi rast. Uklonite preostalo lišće kao meru protiv mogućeg razvoja bolesti.


Tagovi

Rezidba Ruže penjačice Orezivanje ruža


Autorka

Martina Režek

Više [+]

Martina je magistar inženjer hortikulture Agronomskog fakulteta, a cilj joj je da se usavršava na području nauke u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić