Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sedmolist
  • 06.03.2024. 07:30

Kako se rešiti sedmolista iz bašte? Pojedite ga

Sedmolist agresivno raste i guši sve oko sebe. Nekoliko je načina da ga se rešite, a jedan od njih je i da ga uvrstite u jelovnik.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 473
  • 65
  • 0

Sedmolist (Aegopodium podagraria) je biljka koju mnogi ne vole videti u svom vrtu. Smatra se korovom koji zagušuje sve oko sebe. Voli ilovasta i vlažna zemljišta puna azota i humusa. 

Odgovara mu polusenka oko voćaka gde svojim dugim korenjem, koje ide u svim smerovima, stvara guste pokrove zbog čega mogu odumreti višegodišnje biljke, pa čak i niski zimzeleni i listopadni grmovi, navodi se u knjizi "Vrtlarski trikovi iz starih vremena" Andree Kern, gde ga zovu još i drumskim razbojnikom.  

Stari autori su kao najbolju odbranu savetovali - jedenje sedmolista. No, tamo gde zauzme celi prostor, to bi značilo da je svaki dan na tanjiru. 

Dugotrajna borba 

U kontroli ove biljke najvažnije je odstranjivanje svakog korenčića te uklanjanje semena jer on vrlo agresivno raste i guši sve oko sebe. 

Pre su se povrtari borili protiv sedmolista i tako što su dve-tri godine u jesen prekrivali površine zarasle tim korovom balegom pomešanom sa slamom, koju su prekrili slojem od 10 do 20 cm zemlje, a u proleće na to zasejali brzo i gusto rastuće biljke poput repice ili poljske gorušice. Isti učinak postiže se i sa dva do tri sloja debljeg kartona, koji se optereti 20 do 30 cm debelim slojem povrtnih otpadaka, pokošene trave ili neke druge vrste malča. 

Ako je korov prekrivo veću površinu, dve godine za redom treba posaditi krompir. Saditi se mora gusto da sedmolistu oduzme svetlo, dakle krtole treba posložiti na razmak od 15 do 20 cm. Pre toga površinu treba samo grubo očistiti od korova. 

Ispod drvenastih biljaka oko kojih se raširio, takođe možemo dve do tri godine posaditi krompir. 

Manje površine sedmolista bogato malčiramo sirovim ljuskama krompira koje pomešamo pokošenom travom, gavezom ili sličnim zelenilom. Dvostruki sloj kartona između ljusaka i malča još će pojačati učinak. 

Potiskuje ga i biljka puzava ivica (Ajuga reptans), a više će koristi biti ako ga pre toga oplevimo. 

A koje su dobrobiti?

Neki ga pak smatraju dobrim prekrivačem zemljišta koji potiskuje ostali korov te preporučuju da se ta agresivna biljka toleriše na kraju vrta ispod neke živice. Drveni kolci ili kamene ploče u dubini od 20 cm u zemlji sprečiće mu prolaz u vrt. 

Njegovi cvetovi privlače osolike muve i mnoge ostale korisne insekte. Pre nego seme sazori, cvetove treba odstraniti i tako sprečiti njegovo širenje. 

U kuhinji se koriste mladi listovi biljke koja još nije procvetala. Puni su minerala i vitamina, pre svega vitamina C, a beru se upravo u ovo doba godine. Koristi se u supama, varivima, kao prilog uz testeninu, pirinač i slično. Može se jesti i sirov, ali tada koristite vrlo mlade listove. 


Tagovi

Sedmolist Jestive biljke Agresivan korov Jestivi korov Malčiranje Rešavanje korova


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.