Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Božićna zvijezda
 • 07.12.2022. 07:30

Kakvu božićnu zvezdu (ne) kupiti? Evo 10 saveta

Na šta gledati ako želite da vam potraje? Mesto gde se nalazi u prodavnici, kakav je supstrat, listovi...

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
 • 330
 • 17
 • 0

Božićna zvezda ili Poinsetija Euphorbia pulcherrima vodi poreklo iz Meksika odakle je prvo preneta u Severnu Ameriku, Evropu, a zatim celi svet. Veoma je popularna ukrasna biljka u zimskom periodu. Cveta od sredine novembra do kraja januara. Vršni listovi mogu biti različito obojeni, dok su pravi cvetovi žuti, maleni, neugledni i nalaze se u sredini lisne rozete.

Postoji preko 100 varijeteta različite boje vršnih listova: crveni, beli, žuti, rozi, prošarani. 

Božićna zvezda zahteva brižljivu negu

Deset savjeta za kupovinu:

 1. Ne kupujte ih zamotane u celofan. Takođe, nisu poželjne biljke koje stoje pored ulaznih vrata u prodavnici. Ova vrsta nije navikla na nagle promene temperature, a posebno na hladan vazduh čija je temperatura ispod 12 stepeni Celzijusa. U oba slučaja će brzo doći do odbacivanja listova.
 2. Prilikom kupovine proverite supstrat. Ne sme biti suviše mokar ili suv, jer je to znak loše brige i biljka je izložena stresu.
 3. Pregledajte listove. Na njima ne sme biti simptoma oboljenja ili prisustva štetočina. Najčešće se na njima mogu pronaći bele mušice u pazušcima. Zbog toga dobro pregledajte osnove listova. Mušice sisaju biljno tkivo i tako iscrpljuju biljku.
 4. Pregledajte cvetove u sredini lisne rozete. Oni treba da imaju lepu žutu boju, a najbolje je da pupoljci nisu otvoreni. To je znak da se biljka nalazi u prvoj trećini faze cvetanja.
 5. Obratite pažnju da li na listovima ima peludnog praha, poput žutog brašna. U slučaju da to primetite treba da znate da su takve biljke pri kraju perioda cvetanja i da će veoma brzo ući u period mirovanja. U centralnom delu su otvoreni cvetovi.
 6. Žbun treba da je dobro razvijen i dva puta veći od saksije.
 7. Pregledajte stabljike. Veći broj ukazuje na kompaktnost grma.
 8. Ne kupujte biljke sa slomljenim listovima i stabljikama, kao ni sa previše žutih donjih listova. Žuti listovi u osnovi biljke su normalna pojava, ali što ih je više to ukazuju da je biljka izložena stresnim uslovima i da ima probleme.
 9. Kada je kupite, umotajte saksiju s biljkom u papir ili je stavite u kartonsku kutiju, na putu do kuće. Tako ćete je zaštiti od niže temperature i hladnog vetra, jer je vrlo osetljiva i lako izmrzne. Kada je temperatura ispod 15 stepeni Celzijusa neophodna joj je zaštita i da je što pre transportujete.
 10. Ne dvoumite se hoćete li je kupiti ili ne, lako se održavaju, a zaista su dekorativne. 

Tagovi

Poinsetija Euphorbia pulcherrima Božićni ukrasi Kupovina Božićna zvezda Deset saveta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako pravilno gajiti orhideje? Orhideje zahtevaju dosta svetlosti, ali ne podnose direktnu svetlost, jer će se spržiti, dok slaba osvetljenost zaustavlja cvetanje. Optimalna temperatura za gajenje je 18-30 stepeni. Učestalost zalivanja zavi... Više [+]