Pretraživanje tekstova
Sadrži vitamin C, antioksidanse, podstiče probavu, deluje diuretski, ali preterana konzumacija može izazvati i probleme. Koje biljke još sadrže oksalnu kiselinu?
Kiselica, kiseljača, zečja soca, kisela detelina, (Oxalis)... više je naziva za biljku sitnih listova i cvetića, a najčešće je smatramo korovom. Ipak, verujem da nema onoga to u detinjstvu nije žvakao njene listiće ili osluškivao pucanje zrelih mahunica iz koje su na sve strane skakale sitne semenke.
Danas se ona poslužuje u vrhunskim restoranima kao sastojak supa, salata, dekoracija na prilozima, čak i u slatkim jelima.
Ova niska, višegodišnja biljka čiji rod ima oko 800 vrsta ima trodelne, srcolike listove koji podsećaju na detelinu. Cvetovi su sitni i najčešće beli, žuti ili ružičasti.
Bogata je vitaminom C, a deluje i kao blagi diuretik što može biti korisno kod problema sa urinarnim sistemom.
Njen blago kiselkast ukus može podstaći apetit i poboljšati probavu.
Sadrži flavonoide i druge antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u telu.
Kiseli ukus listova je zbog visokog sadržaja oksalne kiseline. Upravo zbog toga je treba jesti u malim količinama, budući da je oksalna kiselina antinutrijent i može da spreči apsorpciju kalcijuma u organizam.
Osim toga, svakodnevno konzumiranje većih količina moglo bi dovesti do problema sa bubrežnim kamencom ili probavnim tegobama.
Preporuka je da odrasla osoba ne prelazi količine od 5 do 10 grama kisele deteline u svežem stanju.
Termička obrada može smanjiti, ali ne i potpuno eliminisati oksalnu kiselinu.
Osim kiselice, visok sadržaj oksalne kiseline ima spanać, posebno kada se konzumira sirov. Nešto manje imaju blitva i rabarbara, kao i cvekla kod koje oksalnu kiselinu sadrži koren.
Peršun i špargle imaju umerenu količinu ovog prirodnog spoja. Sadrži je i badem, kelj, neke vrste čajeva, kao i soja i sojini priozvodi.
Tagovi
Oksalna kiselina Jestivi korov Vitamin C Kisela detelina Dobrobit kisele deteline Apsorpcija kalcijuma
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Godina 2023., druga dekada juna. Kukuruz u fazi oko 10. listova. Na porodičnom gazdinstvu Dunđerski u toku je bilo tretiranje kukuruza - ali nesvakidašnje! Ne, ovde se nije primenjivao herbicid ni insekticid, nego regulator rasta na osnovu... Više [+]
Godina 2023., druga dekada juna. Kukuruz u fazi oko 10. listova. Na porodičnom gazdinstvu Dunđerski u toku je bilo tretiranje kukuruza - ali nesvakidašnje! Ne, ovde se nije primenjivao herbicid ni insekticid, nego regulator rasta na osnovu rezultata iz višegodišnjih ogleda. Meni vrlo draga slika, jer smo te godine, zahvaljujući ovom tretiranju, uspeli da sačuvamo kukuruz od poleganja nakon niza superćelijskih oluja i imali najbolji prinos u ataru! #RuralFoto #Proizvodnja