Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlasinska visoravan
  • 03.07.2018. 10:00

Ko profitira od vrganja sa Vlasine?

Od različitih šumskih plodova sa Vlasinske visoravni, Srbija bi godišnje mogla da prihoduje više desetina miliona evra. Vrganji i lisičarke su svakako delikates koji privlači interesovanje stranih, ali i domaćih kupaca. Beračima se za kilogram vrganja plaća do 300 dinara, s tim da se kesica suvih košta od 7 do 10 evra. Može li se nešto promeniti?

Foto: Novosti.rs / Daliborka Alihodžić
  • 2.755
  • 117
  • 0

Mada posle nekoliko sušnih godina, vremenske prilike ove godine pogoduju pečurkama na Vlasinskoj visoravni, od cenjenih vrganja i lisičara biće malo koristi, zato što ih Srbija uglavnom izvozi kao sirovinu. Uprkos tome što se u poslednjih pola veka na Vlasini priča o gradnji malih pogona za preradu šumskih plodova, toga za sada nema, a malobrojni otkupljivači plaćaju beračima za kilogram vrganja 100-300  dinara, što je izuzetno malo, ako se zna da kesica suvih vrganja u pakovanju od 250 grama, u evropskim marketima, košta 7-10 evra.

Do kupaca vrganja i preko interneta

Kako prenose Novosti, ulaganja u tehnologiju su minimalna, jer je vrganj najcenjeniji kada se prirodno osuši, na sunčevoj svetlosti. Međutim, on se može marinirati (svež ili suv) raznim dodacima i kao takav je pravi delikates koji stranci dobro plaćaju.

Građevinski inženjer, inače jedan od malobrojnih stanovnika ove visoravni, Čedomir Pejić, naglašava da se Srbi lako odriču onoga što nam priroda velikodušno preda. On je svestan koliko je gljiva vredna, pa mu, kako ističe, ne pada na pamet da svoju muku nekome da za samo 100 dinara. Sa suprugom Slavicom i komšijom Nebojšom Dimitrijevićem, Čedomir, sve što prikupi, prirodno suši i onda preko interneta traži kupce. Pejić dodaje da i u našoj zemlji ima onih koji su za kilogram suvih vrganja spremni da plate 50 evra.

Darovima prirode pomoću tehnologije dati dodatnu vrednost

On napominje da nisu samo gljive zapostavljene, jer je priroda sa tog područja velikodušna i za pčele, gajenje koza i pravljenje prvoklasnog sira. Tu su takođe i  borovnice, šumske jagode i ostali darovi prirode. Čedomir kaže da je protivnik hajdučije, to jest toga da da se prirodi samo otima, ali naglašava da je pristalica ideje da se pomoću nauke, (ekonomske i tehnološke) onome što nam priroda pokloni da dodatna vrednost. 

Rešenje za nisku cenu ulaganje u prerađivačke kapacitete

Pejićeve reči potvrđuje i Miroljub Milenković, suvlasnik preduzeća "Vlasina Promaja", koji je počeo da gradi hladnjaču u mestu Promaja i jedini je registrovani otkupljivač vrganja. On kaže da njegovo preduzeće između ostalog otkupljuju i gljive. Kako tvrdi, svestan je da berači možda nisu najzadovoljniji, ali napominje da je u Rumuniji cena već pala na 150 dinara po kilogramu. Milenković dodaje da su zakoni tržišta takvi, pa je zato potrebno da gljive prerađujemo na licu mesta. On ne ume da objasni zašto u Srbiji za to nema prerađivačkih kapaciteta.

Vrganja sve manje

Na kraju treba reći i to da je za kilogram suvih vrganja potrebno 10 kilograma svežih, što dobar poznavalac terena može da prikupi za nekoliko sati. Nebojša Dimitrijević upozorava ba to da će u budućnosti gljiva biti sve manje, jer nema ljudi i stoke, tako da rastinje i visoka trava gospodare Vlasinom, a u takvim uslovima vrganj ne uspeva. 


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Vrganji Gljive Pečurke Vlasinska visoravan Čedomir Pejić Miroljub Milenković Nebojša Dimitrijević


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]