Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branje bilja
  • 24.09.2024. 07:30

Koje lekovito bilje se sakuplja u jesen?

Služi nas vreme za branje lekovitog bilja - listova, korenja i plodova. Evo što se sada može brati, na šta paziti i kako sušiti i čuvati

Foto: AK grafika
  • 190
  • 19
  • 0

Sunčano i toplo vreme idealno je za skupljanje bilja za čajeve i druge preparate.

Do kraja septembra, odnosno prvih mrazeva možete brati list koprive, žalfije, bokvice, majčine dušice i nadzemne delove hajdučke trave. Takođe, u oktobru i novembru se vadi i koren maslačka, čička i gaveza, jer tada biljke skladište najviše hranljivih materija.

Sada se prikupljaju i plodovi šipka, trnjine i gloga. 

Na šta paziti? 

Listove berite po suvom i sunčanom vremenu, nakon što se digne rosa, a pre prvih mrazeva koji će uticati na njihove lekovite vrednosti. 

Korenje vadite pažljivo, pomoću ašova, da se ne ošteti. Odmah s njega skinite višak zemlje. Listove maslačka možete iskoristiti za jelo, a gaveza za tekuće đubrivo.

Plodovi se prikupljaju čim postignu zrelost, takođe pre prvih mrazeva. Izuzetak može biti šipak koji se koristi za pripremu pekmeza jer tada omekša, pa je njime lakše rukovati. 

Kako napraviti pekmez od šipka?

Birajte zdrave biljke, izbegavajući one koje su oštećene, napadnute bolestima ili insektima. 

Pazite da ne uzmete previše s jednog mesta kako biste osigurali regeneraciju biljke.

Ubrane listove stavite u prozračnu pamučnu ili papirnu vrećicu. Korenje i plodove možete staviti i u pletene korpe. Izbegavajte plastične kesice, jer će se stvarati kondenzaicja i propadanje ubranog. Što pre krenite sa sušenjem kako biste sačuvali lekovita svojstva. 

Kako sušiti i čuvati? 

Listove i cvetove sušite u hladovini, na prozračnom mestu, raspoređene u tankim slojevima na tkaninu ili papir. Treba da budu zaštićeni od direktnog sunca kako ne bi izgubili eterična ulja. Nemojte ih izlagati rosi. 

Koren se suši opran, osušen i nasečen na manje komade u toplim, prozračnim prostorijama ili sušarama na temperaturi od 30-40°C.

Nakon sušenja, biljke treba čuvati u suvim, tamnim i prozračnim prostorima. Stavite ih u hermetički zatvorene staklene posude ili papirne vrećice, dalje od vlage i svjtlosti, kako biste zadržali lekovitost. Optimalno je čuvanje do godinu dana. 

Naslovna fotografija: Shutterstock/TG23/Stefan_Sutka/Oksana Vinopalova


Tagovi

Branje koprive Branje u jesen Branje žalfije Koren gaveza Plodovi trnjine Koren maslačka


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.