Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Republika Srpska
  • 04.08.2017. 20:00

Lavanda iscvetala na obali Save

Samonikla lavanda, koja je ovih dana iscvetala praktično u koritu reke Save u Gradišci u Republici Srpskoj, izazvala je veliku pažnju građana, a posebno pčelara i stručnjaka raznih profila.

Foto: Boško Grgić
  • 1.241
  • 59
  • 0

Samonikla lavanda iscvetala je u dužini od preko pola kilometra na obali Save u Gradišci u Republici Srpskoj. Radnici "Gradske čistoće" počeli su da je kose, a građani je odnose svojim domovima. Stojan Plavšić kaže da ovakvu travu nikad nije kosio:

"Video sam lavandu po Dalmaciji, siguran sam da je i ovo lavanda. Kažu da je ima više vrsta, ovo je sigurno neka vrsta kojoj odgovara ovo podneblje. Kako je dospela do Save, ne znam, moguće da je donela voda ili ptice".

Odmor za dušu i oči

Jedan od prolaznika kaže da je pre nekoliko meseci na samoj obali u saksijama od stiropora video nekoliko biljaka lavande, koje su se najverovatnije velikom brzinom proširile.

"Dobro je da je vodostaj Save veoma nizak, pa lavanda ima i prostor, a i dovoljno vlage za napredovanje. Ovde je zaštićena od vetrova, ima dovoljno sunca, zato je ovako bujna", kaže Pavao Marovac dok njegova supruga Rada dodaje da je pravo osveženje videti ovu biljku i osetiti njen miris.

I pčelari uzgajaju lavandu

Pčelar Milutin Šokčević kaže da već desetak godina uzgaja lavandu na imanju u potkozarskom selu Kijevci. Koristi je kao medonosnu, ali i kao lekovitu i aromatičnu biljku.

"Lavanda se najverovatnije raširila na plodno tlo, pored same vode. Mnogi pčelari, poput mene, su rasadili dosta lavande. I domaćice je seju kao cveće, ukrašavajući dvorišta. Logično je da je prenesena tu pored Save prirodnim putem", kaže Šokčević.

Lavanda postala atrakcija

Marko Ćurić, snimatelj jedne televizijske ekipe, nakon snimanja izjava i kadrova za prilog uzeo je rukohvat lavande. Poneće je supruzi Ruži, koja, kako kaže, obožava cveće:

"Ovo su najlepši kadrovi koje sam snimio ove godine. Priroda se poigrala, podarila nam je veliku površinu lavande prelepe boje i savršenog mirisa. Sa nestrpljenjem iščekujem prilog na televiziji", kaže Ćurić.

Foto: Boško Grgić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.