Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tilia
  • 06.07.2023. 16:30

Lekovita i mirisna lipa pomaže kod mnogih zdravstvenih tegoba

Berete li lipu? Mnogo je razloga zašto bi trebalo. Može se koristiti kao čaj, obloga ili za ispiranje rana.

Foto: Selma Mujić
  • 878
  • 66
  • 0

Lipa, Tilia, je listopadno drvo iz porodice Tiliaceae. U prirodi se može naći kao pojedinačno stablo, a sadi se i kao grupa stabala u svrhu ukrašavanja parkova.

Razlikuje se bela i crna lipa, Tilia cordata i Tilia platyphyllos, koje rastu i preko 20 metara u visinu, a mogu doživeti starost i do nekoliko stotina godina.

Suši se na blagoj temperaturi

Bela je sitnolisna i rana, a nazivaju je i lepolist, dok je crna krupnolisna. Razlike se zapažaju i na naličju lista, kod lepolista u uglu nerava se nalaze kitice dlaka crvenožute boje, a kod crne su one beličaste.

Lipa se bere po lepom vremenu, suši na promajnom mestu

Uglavnom cveta u junu i julu, a cvetovi su raspoređeni u cvasti koja se zove gronja. Sitnolisna ima od pet do 16 cvetova u cvasti, a krupnolisna dva do sedam. Cvetovi su prijatnog mirisa, beložućkaste boje s velikom peteljkom koja je srasla s priperkom koji je čvrst, kožast i bledo zelen. Usled sušenja i dužeg stajanja cvet gubi prijatan miris. Ukusa je sladunjavog, sluzavog i pomalo oporog.

Zova - protiv prehlade, bolesti bubrega i bešike

Lipa se bere po lepom vremenu, suši na promajnom mestu ili sušnicama na blagoj temperaturi (oko 40°C). Sušenje treba obaviti brzo kako bi se sačuvala njena boja, a potom odmah pakovati kako ne bi ovlažila. Čuva se godinu dana. Cvet lipe sadrži heterozide, zatim ima sluzi, pektina, etarskog ulja, šećera.

Delovanje čaja

Delovanje čaja od lipe se zasniva na podražavanju vegetativne nervature koja nadražuje žlezde za znojenje. Najviše se koristi kao sredstvo za znojenje, blago sredstvo za smirivanje grčeva te teranje mokraće kao i za lakše iskašljavanje jer rastvara sluz.

Pomaže kod lečenja raznih prehlada i suvog kašlja. Zatim kod raznih upala usne šupljine, upale grla, kod angine, kao čaj za grgljanje i ispiranje usta jer ima antimikrobno delovanje. Za spoljnu upotrebu se koristi za obloge i ispiranje kod raznih vrsta rana, čireva, prištića, ranica i hemoroidalnih čvorova.

Upotrebljava se jedna supena kašika osušene lipe za jednu šolju čaja. Za spoljnu upotrebu i grgljanje uzimaju se dve kašike.


Tagovi

Lipa Čaj od lipe Tilia Tilia cordata Tilia platyphyllos Sušenje lipe Upala grla Grčevi Lekovitost lipe Lekovito bilje


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.